Στ. Πέτσας: Καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Στ. Πέτσας: Καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται δεχθεί τυχόν αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών του Αν. Αιγαίου ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν έχει τεθεί ποτέ και αν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Είναι ξεκάθαρο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σε συνέντευξή του στον Real FM ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι ε ίναι άλλο πράγμα το τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ένα εσωτερικό κοινό που αυτή τη στιγμή βλέπει την Κυβέρνησή του να έχει πολλές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και να έχει σε τρία-τέσσερα σημεία σαφώς αναδιπλωθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν. Οι θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πάγιες, ταυτίζονται, δεν έχουν αλλάξει ποτέ. Έχουν να κάνουν πρώτον με το γεγονός ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Υπάρχει η εγκατάσταση της 4ης Στρατιά, της Στρατιάς του Αιγαίου -όπως τη λένε οι Τούρκοι- από το ’75 στα μικρασιατικά παράλια.

Υπάρχει η εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για casus belli από τον Ιούνιο του ’95. Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας μας, με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επί της ουσίας. Δεν πρόκειται ποτέ καμία ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τέτοιο θέμα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.