Στ. Πέτσας: Ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική η αποκλιμάκωση από την Τουρκία

Στ. Πέτσας: Ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική η αποκλιμάκωση από την Τουρκία

Στα έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016. 

Και τόνισε πως «ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική αυτή η αποκλιμάκωση και να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές».

Για ενδεχόμενη επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Στ. Πέτσας ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να είναι είδηση μια επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει επικοινωνία, αλλά αν τηρούνται οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Εμπιστοσύνη και επαρκής, σωστή προετοιμασία. 

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι είμαστε σήμερα έτοιμοι να γίνει μια τέτοια επικοινωνία. Θα το δούμε στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Για τον Μεσογειακό κυκλώνα, ανέφερε πως «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Χαρδαλιά. Από τις 4:00 τα ξημερώματα είχαμε μία πολύ ισχυρή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή του Ιονίου άνω των 10 μποφόρ. Θα είναι μια δύσκολη μέρα για τα Ιόνια νησιά και τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Ευτυχώς τα τελευταία μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι ενδεχομένως η ηπειρωτική Ελλάδα να μην πληγεί τόσο έντονα όσο περιμέναμε στην αρχή. Σε κάθε περίπτωση εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και όσοι είναι σε υπόγεια -αν είναι δυνατόν- να βρουν καταφύγιο για λίγες ώρες».

Για τον κορονοϊό

«Όταν ξεκίνησε η κρίση όλοι είχαμε μπροστά μας το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της δημόσιας υγείας και μόνο. Επομένως, όλες οι κινήσεις της Κυβέρνησης εισπράττονταν από τους πολίτες ως απαραίτητες, προκειμένου να προστατευτεί το ύψιστο αγαθό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Όσο προχωρούσαμε στους επόμενους μήνες - και τώρα μιλάμε για πολλούς μήνες- άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Επομένως, αυτό που περιμένουν οι πολίτες από όλους εμάς, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, όπως ξέρουμε όλοι, τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 1,5 μήνα τώρα, υπάρχει αναζωπύρωση στον αριθμό των κρουσμάτων -δυστυχώς και των θανάτων- και στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές  άλλες χώρες, ο πολίτης έχει μια εύλογη ανησυχία. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν αντιμετωπίζουμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είναι λογικό να υπάρχουν και αμφιβολίες. Επιμένουμε σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να είναι βέβαιοι  ότι αυτό που κάνουμε είναι στη σωστή κατεύθυνση, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, η οποία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά», ανέφερε και συνέχισε:

«Έχουμε τους ειδικούς μας κάθε μέρα πάνω από τα μοντέλα τους να προβλέπουν την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή μια διευρυμένη σύσκεψη που εξετάζουμε και αναλύουμε αυτά τα δεδομένα και με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών παίρνουμε τις αποφάσεις. Έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη και όχι πίσω από αυτήν. Θέλουμε να προλαμβάνουμε την έκρηξη και όχι να ακολουθούμε μετά, για να σβήσουμε τη φωτιά». 

Για τις μάσκες στα σχολεία

«Όποιος κυβερνά, κάνει και λάθη. Σημασία έχει τα λάθη να τα αναγνωρίζει και να τα διορθώνει Αυτό κάναμε και στην προκειμένη περίπτωση. Σταμάτησε η παραγωγή των μεγάλων μασκών αμέσως. Και θα δώσουμε τις μάσκες που έχουμε πει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς μας, χωρίς να επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος. Το  budget παραμένει όπως ήταν και θα χορηγηθεί ο αριθμός των μασκών, που είχαμε πει, σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν πρόκειται να αυξηθεί το budget», δηλωσε.

Για τις δηλώσεις του κ. Λιάκου, είπε: «Όσον αφορά το θέμα του κ. Λιάκου, είναι θετικό το γεγονός ότι ανασκεύασε την πρώτη του δήλωση, αλλά δεν θα ήθελα να μείνω στο πρόσωπο του κ. Λιάκου, θα ήθελα να πάω στη Αξιωματική Αντιπολίτευση συνολικά. Επικροτεί τέτοιου είδους φράσεις; Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φιλοξενούμε στην Πατρίδα  μας, ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, είτε δικαιούνται ασύλου και διεθνούς προστασίας είτε όχι. Προσπαθούμε να είναι ικανοποιητικές οι συνθήκες διαβίωσής τους, μέχρι να βρουν την τύχη τους. Είτε της επιστροφής, αν δεν δικαιούνται άσυλο είτε της χορήγησης ασύλου, αν το δικαιούνται. Μέχρι τότε, είναι δυνατόν να βάζουν φωτιές; Θα καταστρέφουν την περιουσία του Κράτους που προσπαθεί να τους φιλοξενήσει ή των πολιτών; Αυτά είναι αδιανόητα. Ιδίως για ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει και είναι τώρα Αξιωματική Αντιπολίτευση».