Στ. Πέτσας: Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίο για τα εργασιακά

Στ. Πέτσας: Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίο για τα εργασιακά

Σύντομα θα αρθούν και οι υπόλοιπες απαγορεύσεις που συνεχίζουν να ισχύουν λόγω της πανδημίας, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ συμπλήρωσε ότι σιγά - σιγά θα επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα.

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο παρουσίασε την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, εξήγησε ότι το ισχύον πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την αντιπολίτευση, είπε πως οι περισσότερες εστιάζονται στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά αυτό που θεσπίζεται με το νέο νομοσχέδιο, ισχύει ήδη από το 1990 και σε καμία περίπτωση δεν καταστρατηγείται ούτε το 8ωρο, ούτε οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Αναρωτήθηκε δε, γιατί μπορεί να είναι μεμπτό ένας εργαζόμενος αν συμφωνήσει με τον εργοδότη του να δουλεύει 4 μέρες την εβδομάδα για 10 ώρες, αν αυτό του επιτρέπει να οργανώσει καλύτερα την προσωπική του ζωή και τον ελεύθερο χρόνο του.

Σχετικά με τις υπερωρίες, είπε ότι με το νέο νομοσχέδιο κατοχυρώνονται και διευρύνονται μέχρι τις 150 ώρες ετησίως.

Σχετικά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εποπτεύουν την εφαρμογή  όσων προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, είπε ότι υπάρχουν δυο σημαντικές παρεμβάσεις, αυτής της ανεξαρτητοποίησης του ΣΕΠΕ και της θέσπισης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Αναφορικά με τις απολύσεις, ο κ. Πέτσας είπε ότι με το νέο πλαίσιο η προστασία του εργαζόμενου θα είναι μεγαλύτερη, ενώ σε ότι αφορά τα συνδικαλιστικά, τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές έχουν ως στόχο της διεύρυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων.