7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Στ. Πέτσας: 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως τέλος Ιανουαρίου

Στ. Πέτσας: 429.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως τέλος Ιανουαρίου

Η Ελλάδα θα έχει παραλάβει 429.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, ενώ μέχρι το τέλους του Ιουνίου θα έχουν φτάσει στη χώρα 25 εκατομμύρια δόσεις ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Πέτσας ανάφερε ότι «θα έχουμε παραλάβει 429 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», προσθέτοντας ότι ακολουθούν οι εγκρίσεις και για άλλες φαρμακοβιομηχανίες, και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι με βάση το σχεδιασμό μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν φτάσει στη χώρα μας 25 εκατομμύρια δόσεις, ώστε να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εάν το επιθυμεί.

Σχετικά με τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ροή των εμβολίων, δήλωσε πως «υπάρχουν αλλά θέματα για κριτική και δεν προσφέρονται για αυτό τα ζητήματα δημοσίας υγείας». Εξήγησε ότι πρόκειται για ζήτημα παραγωγής από τις εταιρείες, και επανέλαβε ότι την έγκριση δίνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί και στην ΕΕ όλα κράτη μέλη παίρνουν εμβόλια που αναλογούν με βάση τον πληθυσμό τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ως παράδειγμα την Μεγάλη Βρετάνια όπου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα, και ακόμα τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρά.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας αλλά κίνηση και κίνηση αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι το σημαντικό δεν είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου αλλά τα κίνητρα. Επισήμανε δε ότι μόλις χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, θα δίνεται πιστοποιητικό το οποίο θα είναι και στα αγγλικά.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο δήλωσε ότι σήμερα Τρίτη ξεκάνει η πρώτη συζήτηση (Κεραμέως – επιτροπής εμπειρογνωμόνων), επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Τόνισε μάλιστα πως είμαστε κοντά σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, παρέπεμψε στη συζήτηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα στις 8 Ιανουαρίου, ή σταδιακά. Υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην αυξηθεί η κινητικότητα όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Για το άνοιγμα της αγοράς εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, σχολιάζοντας ότι η σχετική συζήτηση στην επιτροπή θα γίνει την άλλη εβδομάδα. 

Τέλος, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» για παύση της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους από 1ης Ιανουαρίου 2021, ο Στ. Πέτσας εξήγησε ότι η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για τα έτη 2019 και 2020 ήταν αντιστάθμισμα της απώλειας του ΕΚΑΣ. Διευκρίνισε ότι στα τέλη του έτους λήγει η παράταση που είχε δοθεί, και τόνισε ότι είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση εξετάζει. «Θα το δούμε» τόνισε χαρακτηριστικά.