Στ. Μάνος: Προς το συμφέρον της Ελλάδας η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ

Στ. Μάνος: Προς το συμφέρον της Ελλάδας η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ

Επικίνδυνη για την Ενωμένη Ευρώπη χαρακτήρισε μια νέα παράταση για το Brexit ο Στέφανος Μάνος, σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της ΕΈ και της παγκόσμιας ειρήνης η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ένωση.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, αν στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχουν προσωρινοί Βρετανοί ευρωβουλευτές που θα διαμορφώνουν πλειοψηφίες, υπάρχει κίνδυνος «να σαμποτάρουν κάθε πρωτοβουλία της Ε.Ε.»

«Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίζεται στην ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη και αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών. Όχι δεν πρέπει να δοθεί άλλη παράταση στη Μεγάλη Βρετανία. Είχαν όλο το χρόνο. Προκάλεσαν αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη», κατέληξε.

Ολόκληρη η δήλωση του Στ. Μάνου:

«Αύριο σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα δοθεί απάντηση στο αίτημα της Μεγάλης Βρετανίας για παράταση του Brexit μέχρι 30.06.2019.

Πριν από λίγες μέρες είχα ζητήσει να μας πει η κυβέρνηση πως σκέπτεται να απαντήσει στο αίτημα δεδομένου ότι η όποια απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη. Η θέση της Ελλάδας συνεπώς μετράει.

Στη χθεσινή προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών εξωτερικών η θέση της Ελλάδας ήταν όπως τη διάβασα στο Guardian (ευτυχώς υπάρχουν ξένα ΜΜΕ): The Greek minister said her government hoped to introduce a “culture of conciliation and a culture of understanding”, adding “like Portugal we remain flexible about an extension”.

Δεν γνωρίζω τι πρακτικά σημαίνει σε ό,τι αφορά το αίτημα παράτασης της προθεσμίας του Brexit η συμφιλίωση και η κουλτούρα κατανόησης.

Η γνώμη μου είναι η ακόλουθη:

1. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μεγάλης Βρετανίας και της παγκόσμιας ειρήνης η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.

2. Η αιτούμενη παράταση μέχρι 30 Ιουνίου, ή μέχρι το τέλος του έτους, ή για ένα ολόκληρο χρόνο προκειμένου να μπορέσει η Μεγάλη Βρετανία να βρει τη σωστή λύση για την έξοδο της μπορεί να είναι βολική για τους Βρετανούς (αμφιβάλω), αλλά θα αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ενωμένη Ευρώπη.

Σκεφτείτε στο Κοινοβούλιο θα συμμετέχουν προσωρινοί Βρετανοί ευρωβουλευτές και θα διαμορφώνουν πλειοψηφίες. Στην Επιτροπή θα υπάρχει Επίτροπος από την Βρετανία. Τίνος τα συμφέροντα θα υποστηρίζει; Στη Μεγάλη Βρετανία ο ηγέτης του Brexit Rees-Mogg έχει ήδη δηλώσει ότι σε περίπτωση παράτασης η πανίσχυρη Βρετανική γραφειοκρατία θα σαμποτάρει κάθε πρωτοβουλία της Ε.Ε.

Τι θα γίνει λοιπόν; Θα δοθεί παράταση και θα στηθούν ειδικοί μηχανισμοί ελέγχου ότι οι Βρετανοί δεν σαμποτάρουν την κοινή προσπάθεια; Η Ε.Ε. πρέπει να στηρίζεται στην ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη και αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών.
Όχι δεν πρέπει να δοθεί άλλη παράταση στη Μεγάλη Βρετανία. Είχαν όλο το χρόνο. Προκάλεσαν αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη. Μπορούν να ανακαλέσουν το άρθρο 50 και να επιστρέψουν στην αγκαλιά της Ευρώπης».