Στ. Μάνος: Αποκέντρωση, η νούμερο ένα μεταρρύθμιση του κράτους

Στ. Μάνος: Αποκέντρωση, η νούμερο ένα μεταρρύθμιση του κράτους

Του Γιώργου Φιντικάκη

«Ζούμε σε ένα καθεστώς συγκέντρωσης εξουσίας και περιορισμένης ελευθερίας, αν μπορούσα θα έκανα μια μόνο μεγάλη μεταρρύθμιση, την αποκέντρωση», ανέφερε ο Στέφανος Μάνος, από το βήμα της εκδήλωσης του ΚΕΦίΜ «Ελλάδα 2021».

Σχολιάζοντας τη σημερινή υπερσυγκέντρωση εξουσιών, ο ιδρυτής της Δράσης και τέως υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την ριζική αποκέντρωση ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της επόμενης τετραετίας, προσθέτοντας ότι το κλειδί για να γίνει αυτό, είναι η δημοσιονομική αποκέντρωση, δηλαδή η δυνατότητα των Δήμων να καθορίζουν εκείνοι τα έσοδα και οι δαπάνες τους.

«Αν ήταν στο χέρι μου μια μεταρρύθμιση θα έκανα, θα φρόντιζα όλοι οι Δήμοι να έχουν οικονομική αυτονομία, και τότε θα βλέπαμε διαμάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος.

Αναφερόμενος στο μέγεθος του Δημοσίου, ο κ. Μάνος ανέφερε ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι φόροι , αν δεν μειωθούν οι δαπάνες, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λιγοστεύουν οι μαθητές, αλλά ο αριθμός των καθηγητών να παραμένει ο ίδιος.

Έφερε επίσης ως παράδειγμα το γεγονός ότι ξοδεύουμε το 2,2% του ΑΕΠ στην Άμυνα, έχουμε τη δεύτερη θέση στο ΝΑΤΟ, όμως το 75%-80% των δαπανών αυτών είναι για μισθούς. «Δεν ξοδεύουμε για Άμυνα, αλλά για μισθούς, είναι επιτακτική επομένως ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες για το προσωπικό και στον στρατό. Το ίδιο συμβαίνει και στη Δικαιοσύνη. Τεράστιο αριθμό δικαστών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος.

Τα παραπάνω θα γίνουν, σύμφωνα με τον κ Μάνο, μόνο εφόσον αποκατασταθεί το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στη χώρα. «Στην Ελλάδα σήμερα κανείς δεν εμπιστεύεται κανένα», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα έρευνα στη Σουηδία που έδειξε ότι το 60% των ερωτηθέντων πολιτών εμπιστεύεται τους άλλους. Στην Ελλάδα ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 5%», όπως είπε ο κ. Μάνος.