Στ. Αραχωβίτης: Έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ οι αναγγελίες ζημιών από τον «Ζορμπά»

Στ. Αραχωβίτης: Έχουν γίνει στον ΕΛΓΑ οι αναγγελίες ζημιών από τον «Ζορμπά»

 «Έχουν ήδη γίνει οι αναγγελίες ζημιών και οι παραγωγοί μπορούν να δηλώσουν τα χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών, που υπέστησαν οι παραγωγοί στα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.

«Ο ΕΛΓΑ από την πρώτη στιγμή, τη Δευτέρα, έκανε σύσκεψη με τους περιφερειακούς διευθυντές όλης της Ελλάδας, για να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Την ίδια ώρα οι τοπικοί επόπτες των Νομών ήταν έξω στα χωράφια και έκαναν την πρώτη εκτίμησή τους, προκειμένου να δώσουν εικόνα και να ληφθούν οι αποφάσεις», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως μετά τις αναγγελίες ζημιών που έγιναν «ακολουθείται η κανονική διαδικασία, ώστε να γίνει εκτίμηση από τους γεωπόνους, να γραφτούν τα πορίσματα και να πάρουν οι άνθρωποι τις αποζημιώσεις τους».

Ερωτηθείς σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα, ο κ. Αραχωβίτης γνωστοποίησε: «Το επόμενο διάστημα σε επίπεδο νομοθετικού έργου έχουμε μπροστά μας και προετοιμάζουμε τρία νομοσχέδια, που φιλοδοξούμε να τα έχουμε έτοιμα μέχρι τέλος του χρόνου: Το ένα αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, που η διαδικασία είναι απελπιστικά αργή και ωθεί στην απελπισία πολλούς κτηνοτρόφους, πέρα από το ότι θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές και τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ. [...] Προετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο για την εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά και των συνεταιρισμών, που εκεί θα επιχειρήσουμε να λύσουμε και κάποια από τα πολλά ζητήματα που έχουν οι συνεταιρισμοί και το τρίτο είναι για την αλιεία. Αυτό ανανεώνει το πλαίσιο της αλιείας γιατί ο βασικός κορμός νομοθέτησης, το βασικό νομοθέτημα είναι της δεκαετίας του 60».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες σε επίπεδο χάραξης πολιτικής εξήγησε: «Έχουμε μεγάλο άνοιγμα στις εισαγωγές κρέατος. Γίνονται κυρίως στα κρέατα που δεν έχουμε επάρκεια, που είναι το βόειο και το χοιρινό. Εδώ αυτό που θα μπορούσε να κάνει άμεσα το υπουργείο και να στηρίξει και το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών είναι να προωθήσει την κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος. Το ελληνικό αρνί και κατσίκι με τη διατροφή που κάνει στην ποιμενική κτηνοτροφία είναι ένα εξαιρετικό κρέας, που είναι αξιοζήλευτο σε όλον τον κόσμο, αν υπήρχε το κατάλληλο μοντέλο προώθησής του, άρα λοιπόν ενώ έχουμε επάρκεια κρέατος κάνουμε ταυτόχρονα και πολύ μεγάλες εισαγωγές. Το δεύτερο είναι με το ελληνικό γιαούρτι. Έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες, προχωράμε μια πρωτοβουλία για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ. Το ελληνικό γιαούρτι μέχρι τώρα μπορεί να το λέμε και να το θαυμάζουμε όλοι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι προστατευμένο στην ΕΕ, δεν είναι κατοχυρωμένο ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης και αυτό το προχωράμε αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του συνεργατισμού και των μορφών συλλογική οργάνωσης των παραγωγών ο υπουργός επισήμανε πως «είναι αναγκαιότητα των εποχών» και «ένα ευρωπαϊκό μοντέλο που εμείς έχουμε μείνει πίσω, καθώς έρχονται εδώ οι αμαρτίες του παρελθόντος, από τη δεκαετία του 80 ακόμη και κάθε δεκαετία με τα δικά της χαρακτηριστικά βούλιαξε όλο και πιο κάτω τους συνεταιρισμούς».

«Το πρώτο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η πίστη του αγρότη στη συμμετοχή στα συνεταιριστικά σχήματα, το δεύτερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τα χρέη των παλαιών συνεταιρισμών, που κάποτε ήταν κραταιοί κι τώρα πια βρίσκονται καταχρεωμένοι. Εδώ προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε το κουβάρι -εδώ υπάρχει λιμνάζουσα περιουσία, παραγωγικά ακίνητα, μηχανήματα, σήματα brands που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν» επισήμανε.

 Υπογράμμισε δε ότι «για να εμπεδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης των παραγωγών προς τους συνεταιρισμούς θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί το επόμενο διάστημα, δηλαδή όπου υπάρχει οσμή ατασθαλίας, αυτά θα φεύγουν προς τη Δικαιοσύνη κατευθείαν και θα ζητηθούν ευθύνες από τις σημερινές διοικήσεις αν υπάρχει και υποψία συγκάλυψης ακόμα».

 Αναφερόμενος εξάλλου στην προοπτική κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ο κ. Αραχωβίτης είπε: «Αυτό το ζήτημα το οποίο ήταν αγκάθι για την περιοχή στη σταθερότητα όλης της περιοχής πρέπει να προχωρήσει με καθαρό μυαλό και κοιτώντας το μέλλον. Τα συμφέροντα ολόκληρης της Ελλάδας, όλων των Ελλήνων, αλλά και της ΠΓΔΜ είναι στο να λυθεί το πρόβλημα [...] Να ομονοήσει ο ελληνικός λαός και να κατευθύνει τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να παρασύρουν τον λαό με βάση τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες για εσωτερική κατανάλωση και μόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ