Σπρώχνουν πίσω τις επιταγές, φουσκώνει κι άλλο το καλάθι των συσσωρευμένων οφειλών

Σπρώχνουν πίσω τις επιταγές, φουσκώνει κι άλλο το καλάθι των συσσωρευμένων οφειλών

Αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα προστεθούν τον Ιανουάριο στο καλάθι των συσσωρευμένων οφειλών προς την εφορία αλλά και προς ιδιώτες.

Με την παράταση της καραντίνας για τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιανουαρίου -αν και όλα δείχνουν ότι ολόκληρος ο Ιανουάριος θα είναι κλειστός- το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοινώνει μέσα στην εβδομάδα νέα μέτρα διευκόλυνσης για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές με ημερομηνία λήξεως εντός του Ιανουαρίου, θα δοθεί η δυνατότητα να καλυφθούν ύστερα από 75 ημέρες. Θα γίνει δηλαδή ό,τι ακριβώς συνέβη και με τις επιταγές με ημερομηνία λήξης εντός του Νοεμβρίου ή εντός του Δεκεμβρίου.

Έρχονται νέες αναστολές υποχρεώσεων

Από την άλλη, μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνονται νέες αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα. Κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των οφειλών που θα πρέπει να ρυθμιστούν από τον Απρίλιο και μετά.

Η τακτική είναι πολύ συγκεκριμένη: σπρώχνουμε ολοένα και πιο πίσω το "τενεκεδάκι" με τις υποχρεώσεις με την ελπίδα ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα και ότι ο τελικός λογαριασμός των οφειλών που θα πρέπει να αποπληρωθούν θα είναι -έστω και για τους περισσότερους- διαχειρίσιμος.

Ο Ιανουάριος είναι ανέκαθεν εξαιρετικά δύσκολος μήνας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εμπορικός κόσμος της χώρας πιέζει όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει ρύθμιση για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου.

Συνηθίζεται τον Ιανουάριο να εξοφλούνται ήδη δίμηνες και τρίμηνες επιταγές που εξέδωσαν οι λιανέμποροι για να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συνέβη όμως το 2020 και αυτό: Να μην λειτουργήσει καθόλου το λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές. 

Το αίτημα που διατυπώθηκε από αρκετούς εκπροσώπους του λιανεμπορίου, δηλαδή να δοθεί χαμηλότοκος δανεισμός στις επαγγελματίες προκειμένου να καλύψουν τις επιταγές τους, κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την αγορά, καθώς οι περισσότεροι έχουν πολύ χαμηλή πιστοληπτική βαθμολογία και δύσκολα θα εξασφάλιζαν δάνειο, ακόμη και με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Έτσι θα εφαρμοστεί για μια ακόμη φορά η δοκιμασμένη συνταγή των προηγούμενων μηνών. Οι εκδότες των επιταγών που κανονικά θα έπρεπε να τις καλύψουν μέσα στον Ιανουάριο, θα εξασφαλίσουν ένα χρονικό περιθώριο 75 ημερών για να πληρώσουν.

Μοναδική προϋπόθεση, να έχουν εμφάνιση σημαντική μείωση εσόδων στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Από την άλλη, οι κομιστές των επιταγών θα έχουν το δικαίωμα αναστολής φορολογικών βαρών για τον Ιανουάριο, αρκεί η αξία των επιταγών που θα παραμείνουν ανεξόφλητες να αντιστοιχεί στο 20 τοις 100 των εσόδων της χρονικής περιόδου που θα τεθεί ως περίοδος αναφοράς στην σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στην Βουλή.

Η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων θα δοθεί και σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Είναι δεδομένο ότι θα αφορά στις δόσεις της ρύθμισης που εξυπηρετεί ο κάθε πληττόμενος επαγγελματίας. Δεν είναι ακόμη σίγουρο το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου καθώς εκεί τα λεφτά είναι πολλά. Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, ενδεχομένως και σήμερα.