Spiegel: Η Γερμανία θα παραδώσει έξι υποβρύχια στην Τουρκία - Αντιδρά το Die Linke

Spiegel: Η Γερμανία θα παραδώσει έξι υποβρύχια στην Τουρκία - Αντιδρά το Die Linke

Ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα για το περιβάλλον του Αιγαίου, τα υποβρύχια τύπου U-214, θα παραδώσει τελικά η Γερμανία στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Άγκυρα παραμένουν «αγκάθι» για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πρόκειται για την ίδια κλάση υποβρυχίων που διαθέτει και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. 

«H εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι υποβρύχια στην Άγκυρα, τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με τουρκική εταιρεία», μετέδωσε χαρακτηριστικά το Δελτίο Ειδήσεων του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel.

Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke). Σύμφωνα με αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214. Το 2011 η Γερμανία ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα υποβρύχια κλάσης 214 είναι ίδια με τα τέσσερα ελληνικά «Παπανικολής» η απόκτηση των οποίων είχε ξεκινήσει το 2010. Το πρώτο της κλάσης κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της HDW στο Κίελο της Γερμανίας και κατέπλευσε στην Ελλάδα το 2010. Η ένταξή του στον στόλο δεν ήταν ανέφελη καθώς κατά τις δοκιμές εμφάνιζε μεγάλη κλίση σε συγκεκριμένες συνθήκες κυματισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD, η κατασκευή των τουρκικών υποβρυχίων είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή συνεχίστηκε και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις.

«Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία υποβρύχια, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες στη Γερμανία. Πριν από λίγες εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε σταματήσει την πώληση αρμάτων μάχης.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών αρμάτων τύπου Leopard.