Spiegel - Die Welt: Ο Κυρ. Μητσοτάκης αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Spiegel - Die Welt: Ο Κυρ. Μητσοτάκης αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Επαινετικά σχόλια για το χαμηλό επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο, που έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98%, κάνουν το Spiegel και η Die Welt, τα οποία επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση.

«Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98%» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημειώνοντας ότι ένας από τους λόγους ανοδικής ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι τα χρεόγραφα με θετικό επιτόκιο είναι πλέον σπάνια, καθώς έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση.

Η Die Welt σημειώνει επίσης ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν «ομόλογα-ούζο», καθώς το επιτόκιό τους έμοιαζε με τους βαθμούς αλκοόλ του ελληνικού ποτού. «Τώρα οι αποδόσεις τους πέφτουν κάτω από το 1%, γεγονός που δείχνει και την απελπισία των αγορών στην αναζήτηση χρεογράφων με θετικό επιτόκιο», τονίζει.

Το «comeback» της μεσογειακής χώρας παίρνει επιπλέον ώθηση από την εκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Αθήνα με τη σειρά της θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για να υποστηρίξει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», αναφέρει Die Welt.

Οι τράπεζες, στο μεταξύ, προσθέτει, επωφελούνται επίσης από το καλό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει ράλι στις μετοχές και υπογραμμίζει πως «αν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν το θετικό κλίμα, ανεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε βαθμό κατάλληλο για επενδύσεις, τότε η Ελλάδα θα επωφεληθεί και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». 

Να σημειωθεί ότι ο διεθνής Τύπος αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1%.

Διαβάστε ακόμα:

Διεθνή ΜΜΕ: Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση οδήγησε στο ρεκόρ του ομολόγου