Σπέτσες: Tο πρώτο νησί που συμμετείχε στον αγώνα για την Επανάσταση

Σπέτσες: Tο πρώτο νησί που συμμετείχε στον αγώνα για την Επανάσταση

Πριν από 201 χρόνια, Κυριακή των Βαΐων 3 Απριλίου, στις Σπέτσες οι πρόκριτοι του νησιού σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης. Μέσα σε τρεις Κυριακές -Πάσχα τότε- διαδόθηκε το μήνυμα της επανάστασης στα τρία πιο μαχητικά νησιά που τροφοδότησαν με τη ναυτική τους δύναμη και με τις περιουσίες των καραβοκύρηδων τον αγώνα για την απελευθέρωση του γένους.

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Σπετσών, Παναγιώτης Λυράκης αμέσως μετά τη συμμετοχή του νησιού στον αγώνα για την ελευθερία ο Σπετσιώτης Γκίκας Τσούπας πήγε με τη βάρκα του Κυριακή του Πάσχα στα Ψαρά και ξεσήκωσε και τους Ψαριανούς. Μία εβδομάδα μετά μαζί οι Ψαριανοί και οι Σπετσιώτες, Κυριακή του Θωμά του 1821, με το ημερολόγιο να γράφει 17 Απριλίου, ξεσήκωσαν τους Υδραίους.

Τα τρία αυτά νησιά του Αργοσαρωνικού έγιναν τα πρώτα που ρίχτηκαν στη μάχη με ναυμαχίες για να απελευθερωθούμε από τον τουρκικό ζυγό, με όλους τους τότε καραβοκύρηδες να προσφέρουν τις περιουσίες τους στον μεγάλο αγώνα.

Σκηνές απο την θαλασσινή επέτειο

201 χρόνια μετά οι Σπετσιώτες τίμησαν με μία εντυπωσιακή εκδήλωση τη συμμετοχή τους στον αγώνα της Επανάστασης. Με βάρκες, πυροτεχνήματα, καπνογόνα, πυροτεχνήματα καπνού και λάμψης, Σπετσιώτες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και Μπουμπουλίνες έκαναν από τη θάλασσα πλεύση από την Εκκλησία του Αγίου Νικόλα μέχρι την ντάπια, αναπαριστώντας εκείνες τις ιστορικές στιγμές, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι μικρότεροι. 

Η Μπουμπουλίνα που συμμετείχε στην γιορτή

Η επέτειος συνέπεσε με την αποστολή για την προσφορά προληπτικών εξετάσεων στο νησί, από τη Γενική Κλινική του Ιασώ με τον Δήμαρχο Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη να διηγείται στους εθελοντές τα γεγονότα των ιστορικών εκείνων ημερών.

Η συντάκτρια του Liberal με τον Δήμαρχο των Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη και τους εθελοντές της δράσης «διπλα σας» του Ιασώ, στο νησί του Αργοσαρωνικού