Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 13:39

-A +A

S&P: Ύφεση 2% στην ευρωζώνη λόγω κορονοϊού το 2020

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 13:39
S&P:  Ύφεση 2% στην ευρωζώνη λόγω κορονοϊού το 2020
-A +A

Ύφεση 2% στην ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 εκτιμά ότι θα προκαλέσει η κρίση του νέου κορονοϊού ο ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, τονίζοντας παράλληλα ότι τα κράτη θα χρειαστούν αποφάσεις «γρήγορες και τολμηρές» για να στηρίξουν την ανάκαμψη το φθινόπωρο.

Ειδικότερα, η ύφεση που προβλέπει ο S&P αντιπροσωπεύει απώλεια 420 δισεκ. ευρώ το 2020, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις της τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα ο οίκος αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,6% για την Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία και κατά 2,1% για την Ισπανία, που έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών.

Την ίδια ώρα εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθούν κατά 1,9%, πτώση λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Γαλλίας όπου αναμένεται μείωση κατά 1,7% φέτος.

Επίσης, παρόλο που ο οίκος αναμένει «μια σταδιακή ανάκαμψη του 3%» για το 2021 για την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη αυτή θα απαιτήσει «απαντήσεις γρήγορες και τολμηρές για να αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια του ΑΕΠ».

Τέλος ο S&P προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος της κρίσης μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρός εάν «η επιδημία παραταθεί και εξαπλωθεί περισσότερο» σε σχέση με τις σημερινές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα ότι ενδεχόμενη ακινητοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης «για 4 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ έως και κατά 10% φέτος».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα