S&P: Ο «Ηρακλής» δεν είναι «ελιξίριο» για τις ελληνικές τράπεζες

S&P: Ο «Ηρακλής» δεν είναι «ελιξίριο» για τις ελληνικές τράπεζες

Η υλοποίηση του Ηρακλή που έχει στόχο την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αποτελεί θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών (credit positive), ωστόσο δεν είναι ούτε «ελιξίριο» για τους εγχώριους ομίλους ούτε το «φάρμακο» για την αντιμετώπιση της αδύναμης κουλτούρας πληρωμών στη χώρα και του αναποτελεσματικού δικαστικού συστήματος.

Αυτό αναφέρει σε έκθεσή της η S&P, τονίζοντας ότι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών θα κριθεί από την ανάπτυξη της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων.

Ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ότι ο Ηρακλής δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις για την πιστωτική ποιότητας των ελληνικών τραπεζών στα επόμενα τρίμηνα, διότι η S&P έχει ήδη συνυπολογίσει στην πρόσφατη αναβάθμιση των τραπεζών τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού.

Στα θετικά του Ηρακλή είναι ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των NPEs που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Πρώτον, ο Ηρακλής μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση των επενδυτών να αγοράσουν προβληματικά δάνεια κι έτσι να βοηθήσει τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον SSM. Δεύτερον, οι τράπεζες θα ανακουφιστούν σε επίπεδο εποπτικών κεφαλαίων από την αντικατάσταση των NPEs με τιτλοποιήσεις που θα έχουν μηδενική στάθμιση κινδύνου, εξαιτίας της κρατικής εγγύησης. Τέλος, ο Ηρακλής θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να χτίσουν μαξιλάρια ρευστότητας για παν ενδεχόμενο, καθώς οι εγγυήσεις θα καταστήσουν τους τίτλους αυτούς πιο ελκυστικούς για τους επενδυτές και επιλέξιμους για χρήση σε συμφωνίες επαναγοράς με τρίτους.

Παρ’ όλα αυτά, η S&P σημειώνει ότι ο Ηρακλής δεν είναι το «ελιξίριο» για τα επισφαλή οικονομικά προφίλ των τραπεζών, γιατί αφενός το σχέδιο περιορίζει τις εγγυήσεις στα 12 δις. ευρώ και αφετέρου ενδέχεται να αποδειχθεί ακριβό για τις τράπεζες στην περίπτωση που αναγκαστούν να διακρατήσουν τα senior ομόλογα για περισσότερο χρόνο απ’ ότι δικαιολογεί το κόστος. Επιπλέον, το project δεν μπορεί να δώσει λύσεις στην αδύναμη κουλτούρα πληρωμών στη χώρα και στο αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα. Συνεπώς η ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων – με ή χωρίς τον Ηρακλή - εξαρτάται από την ανάκαμψη της οικονομίας, του ιδιωτικού τομέα και της αγοράς ακινήτων.