S&P Global: Έκρηξη παγκόσμιου χρέους στα 200 τρισ. δολάρια λόγω πανδημίας

S&P Global: Έκρηξη παγκόσμιου χρέους στα 200 τρισ. δολάρια λόγω πανδημίας

Το χρέος της παγκόσμιας οικονομίας προσεγγίζει τα $200 τρισ., ποσό που ισοδυναμεί με το 265% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε έκθεση του, χωρίς ωστόσο να αναμένει νέα κρίση στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οπως αναφέρει, η οικονομική ύφεση που επέφερε η πανδημία σε συνδυασμό με την αύξηση του δανεισμού από πλευράς κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών για να ανταπεξέλθουν στην κρίση εκτίναξε το παγκόσμιο χρέος κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες.

«Το παγκόσμιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε ανοδική τάση για αρκετά χρόνια. Η πανδημία απλά επιτάχυνε την τάση,» σημειώνει ο οίκος.

Παρά τη σημαντική αύξηση και το αναμενόμενο κύμα αθέτησης πληρωμών και πτωχεύσεων, η S&P Global δεν προβλέπει νέα μεγάλη κρίση στο στάδιο που βρισκόμαστε.

«Η αύξηση 14% του λόγου παγκόσμιου χρέους προς ΑΕΠ το 2020 δεν αναμένεται να πυροδοτήσει μια νέα κρίση χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υπό την προυπόθεση ότι οι οικονομίες θα ανακάμψουν, οι εμβολιασμοί θα είναι ευρείς και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα» αναφέρει η έκθεση.

Προβλέπει ότι αν η παγκόσμια οικονομία ξανασταθεί στα πόδια της μετά την πανδημία, ο λόγος παγκόσμιου χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει προς το 256% το 2023.

«Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός αύξησης του χρέους των επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και νοικοκυριών θα αρχίσει να υποχωρεί, όπως έχει δείξει η οικονομική ιστορία μετά από υφέσεις.