S&P για Τουρκία: «Καίει» τα δολαριακά αποθέματα για να σώσει τη λίρα

S&P για Τουρκία: «Καίει» τα δολαριακά αποθέματα για να σώσει τη λίρα

Η Τουρκία κινδυνεύει να βλάψει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη λίρα χρησιμοποιώντας «δανεικά» αποθεματικά για να υπερασπιστεί τη συναλλαγματική της ισοτιμία και οι πρόσφατες εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο την τρέχουσα πιστοληπτική της ικανότητα για το δημόσιο χρέος, ανέφερε η S&P Global Ratings, σύμφωνα με το Reuters.

Ο οίκος αξιολόγησης, σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters, τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας προέρχονται έμμεσα από  αποθεματικά νοικοκυριών σε συνάλλαγμα και χρυσό ή από εμπορικές τράπεζες μέσω γραμμών ανταλλαγής.

«Η χρήση αυτών των δανεικών αποθεματικών για την υπεράσπιση μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας μας φαίνεται ως ρίσκο που θα μπορεί να βλάψει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στη λίρα και ενδεχομένως να εγείρει ερωτήματα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει η S&P, η οποία έχει τρέχουσα αξιολόγηση για την Τουρκία B+ με σταθερή προοπτική.

Η S&P προειδοποίησε επίσης ότι εάν οι τουρκικές τράπεζες τελικά αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον, μπορεί να χρειαστούν σημαντική κεφαλαιακή υποστήριξη.