Πάνω από 3.000 οι νεκροί - Χαώδης διαφορά με γειτονικές χώρες
Σουηδία

Πάνω από 3.000 οι νεκροί - Χαώδης διαφορά με γειτονικές χώρες

Οι θάνατοι στη Σουηδία λόγω της COVID-19 ξεπέρασαν σήμερα τους 3.000, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, με τον αριθμό τους να είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έφθασε σήμερα τους 3.040 από τους 2.941 χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία έχει υιοθετήσει μια αρκετά πιο ήπια προσέγγιση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αφήνοντας ανοικτά τα περισσότερα σχολεία, καταστήματα και εστιατόρια και βασιζόμενη σε μέτρα που λαμβάνονται σε εθελοντική βάση από τους πολίτες για κοινωνική αποστασιοποίηση και σωστή υγιεινή, ενώ ισχυρή σύσταση για παραμονή στο σπίτι και για αποφυγή κοινωνικών επαφών.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι θάνατοι στη Σουηδία είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με γειτονικές της χώρες με παρόμοια κλιματικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά όπως τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει πιο αυστηρή προσέγγιση.

Παράλληλα, πολύ περισσότερα συγκρινόμενα με τις προαναφερθείσες χώρες είναι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στην σκανδιναβική χώρα, τα οποία πλέον ξεπερνούν τις 23.000, τη στιγμή που στην Δανία μόλις έχουν ξεπεράσει τις 10.000 και στη Νορβηγία είναι λιγότερα από 8.000.

Ωστόσο, είναι αρκετά λιγότεροι σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου επιβλήθηκαν lockdowns, με αρκετή όμως καθυστέρηση όπως έχει επισημανθεί από μία σειρά ειδικών.

AP Photo/David Keyton