8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Σουηδία: Καταδίωξη μεγάλου drone σε πτήση πάνω από πυρηνικό εργοστάσιο

Σουηδία: Καταδίωξη μεγάλου drone σε πτήση πάνω από πυρηνικό εργοστάσιο
Φωτό αρχείου
Ap Images

Η αστυνομία στη Σουηδία ανέπτυξε περιπόλους και ελικόπτερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φόρσμαρκ για την καταδίωξη μεγάλου drone που εθεάθη να πετάει πάνω από τις εγκαταστάσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά απέτυχε να πιάσει το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα.

Το περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα μετά την ανάπτυξη από τη Σουηδία τεθωρακισμένων και δεκάδων ένοπλων στρατιωτών στους δρόμους του Βίσμπι, παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής, σε ασυνήθιστη κίνηση που κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν τη Βαλτική διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Το Φόρσμαρκ, που είναι η μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Σουηδίας, βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής περίπου 150 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας Στοκχόλμης.

Προσπάθεια εντοπισμού

Η αστυνομία αντιλήφθηκε το drone, το οποίο πρώτος είχε εντοπίσει φρουρός ασφαλείας, να κινείται γύρω από το εργοστάσιο προτού εξαφανιστεί προς το νησί Γκράζο.

«Η αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειες εντοπισμού του drone, ακόμη και με τα δικά της drones, αλλά χωρίς επιτυχία», ανέφερε σχετικά με το περιστατικό η αστυνομία στην ιστοσελίδα της και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις είτε πως αυτό έριξε κάτι ή ότι προσγειώθηκε.

Επίσης, η αστυνομία επικαλέστηκε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για πιθανή εμφάνιση drone στο πυρηνικό εργοστάσιο Ringhals στη δυτική ακτή της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ