Σωτήρης Τσιόδρας, ένας από τους νέους ήρωες στον καιρό της πανδημίας
New York Times

Σωτήρης Τσιόδρας, ένας από τους νέους ήρωες στον καιρό της πανδημίας

Στους νέους ήρωες του πολέμου κατά του κορονοϊού είναι αφιερωμένο σημερινό άρθρο των New York Times. Μεταξύ των επιστημόνων που κατευθύνουν τις προσπάθειες αναχαίτισης της φονικής πανδημίας, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στον Σωτήρη Τσιόδρα χάρη τον οποίο, όπως σημειώνει, «η Ελλάδα, έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει ένα μείζων ξέσπασμα του ιού».

Στο αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει τους επικεφαλής των εκστρατειών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.ά, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Σωτήρη Τσιόδρα. 

«Στην Ελλάδα, η οποία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει ένα μείζων ξέσπασμα του κορονοϊού, όλοι συντονίζονται κάθε 6 η ώρα το απόγευμα για να παρακολουθήσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έναν γκριζομάλλη άνδρα», σημειώνει η αρθρογράφος.

«Οι ανακοινώσεις του είναι κοφτές, βασίζεται απολύτως στις σημειώσεις του καθώς ενημερώνει τη χώρα  για τα τελευταία στοιχεία. Περιστασιακά δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές, όπως για την αναλογία χλωρίνης και νερού που απαιτείται για την απολύμανση μιας επιφάνειας. Σε κάθε περίπτωση σπεύδει πάντα να διαλύσει κάθε παραπληροφόρηση», συνεχίζει το άρθρο. 

Στη συνέχεια η αμερικανική εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο Έλληνας επικεφαλής στη μάχη κατά του κορονοϊού πηγαίνει στην Εκκλησία, είναι πατέρας επτά παιδιών και έχει μακρά επιστημονική καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες, σπουδάζοντας στο Harvard, στο MIT και αλλού. 

«Δεν είναι, όμως, ο άνθρωπος που θα εξωραϊσει τα γεγονότα. Όντας ειλικρινής, πρωταγωνίστησε στο να πάρει η χώρα εγκαίρως μερικά από τα πλέον περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται να αποδίδει καθώς η Ελλάδα μετρά μόλις 68 θανάτους από την αρχή της κρίσης», επισημαίνει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, «σε αντίθεση με το Βέλγιο που έχει αντίστοιχο πληθυσμό αλλά μετρά 1283 θανάτους», καταλήγει το άρθρο των ΝΥΤ.