«SOS» από ΔΝΤ: Η κρίση μειώνει τον πληθυσμό στην Ελλάδα

«SOS» από ΔΝΤ: Η κρίση μειώνει τον πληθυσμό στην Ελλάδα

Ακόμα μία διάσταση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, η οποία συνδέεται άμεσα με τη φυσική ύπαρξη του πληθυσμού της χώρας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έκθεσης για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κρίση περιόρισε σημαντικά τον δείκτη γονιμότητας.

Όπως εξηγεί η έκθεση, τη δεκαετία που προηγήθηκε της κρίσης, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας είχε αυξηθεί σε αρκετές προηγμένες οικονομίες, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε, καθώς κατά τη διάρκεια της ύφεσης τα υψηλά ποσοστά ανεργίας οδήγησαν σε αναβολή αποφάσεων για γάμο και τεκνοποίηση. 

Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που υπέστησαν τεράστια ύφεση, το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε από 1,5 σε περίπου 1,3 (παιδιά ανά οικογένεια).

Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση που κάνει τα ΔΝΤ, «τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία ενδέχεται να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και να αποδυναμώσουν έτσι την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».

Η έκθεση του Ταμείο χρησιμοποιεί στοιχεία από τον ΟΟΣΑ, τα οποία δείχνουν ότι η μέση μεταβολή του ποσοστού γονιμότητας συνδέεται άρρηκτα με την πορεία της απασχόλησης. Κάνοντας αναφορά και σε επιπλέον βιβλιογραφία, η έκθεση σημειώνει ότι τις σχετικές αποφάσεις επηρεάζουν επίσης και προβλήματα  στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και από τις ασκούμενες πολιτικές της αγοράς εργασίας.

Σημειώνεται ότι εξίσου ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που δημοσίευσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών και τα οποία έδειξαν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας συνεχίζει να μειώνεται καθώς οι θάνατοι υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γεννήσεις υποχώρησαν κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 (που ήταν 92.898), ενώ αντιθέτως οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,8%, φθάνοντας τους 124.501.