Σωρεία λαθών εντοπίζει πόρισμα πραγματογνώμονα τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στο Μάτι

Σωρεία λαθών εντοπίζει πόρισμα πραγματογνώμονα τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στο Μάτι

Σωρεία λαθών από στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης αλλά και της Πολιτικής Προστασίας εντοπίζει το πόρισμα του τεχνικού πραγματογνώμονα και απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση που παραδόθηκε σε δικηγόρο τριών συγγενών θυμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στο πόρισμα των 70 σελίδων προκύπτει το γεγονός ότι η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης φέρεται να εκδηλώθηκε στις 4.35 μ.μ., δηλαδή 14 λεπτά πριν από την ώρα που ειδοποιήθηκε το «199» της Πυροσβεστικής.  Υπάρχει η εκτίμηση πως εάν στην περιοχή βρίσκονταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που είχαν μετακινηθεί στην πυρκαγιά της Κινέτας, η ανταπόκριση θα ήταν γρηγορότερη και περισσότερο αποτελεσματική.

Στα παραπάνω προστίθενται πληροφορίες οι οποίες λένε ότι για μερικά λεπτά επικράτησε σύγχυση σχετικά με το εάν οι καπνοί πάνω από την Πεντέλη ήταν από νέα πυρκαγιά ή από αυτή που μαινόταν στην Κινέτα. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, αρμόδιος αξιωματικός διαβίβασε μέσω ασυρμάτου στους εθελοντές δασοπυροσβέστες ότι οι καπνοί πάνω από την Πεντέλη προέρχονται από τη Δυτική Αττική. Σαν να μην έφτανε αυτό, προκύπτει ακόμη ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που βρισκόταν στην Κινέτα και έλαβε μέσω ασυρμάτου εντολή από το συντονιστικό κέντρο να μεταβεί στο Μάτι για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης ουδέποτε ανταποκρίθηκε στην εντολή.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Αστυνομίας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα το γραφείο του κ. Φούσα επισκέφθηκαν συγγενείς θυμάτων που κατήγγειλαν εκ νέου ότι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας λανθασμένων ενεργειών της Τροχαίας, που έστελνε τους οδηγούς στο μάτι του κυκλώνα. Οι μαρτυρίες - καταγγελίες τους θα συμπεριληφθούν σε νέα μηνυτήρια αναφορά που θα συνυπογράφουν δέκα συγγενείς θυμάτων και θα υποβληθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο στον εισαγγελέα από το ίδιο δικηγορικό γραφείο.

Τέλος, όσον  αφορά τα στοιχεία που αφορούν την καθυστερημένη κινητοποίηση δύο υδροφόρων του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού της Παλλήνης και καταχωρίστηκαν στο αρχείο του «199», αυτά είναι ανακριβή.