Σολτς - Λεμέρ: Ανάγκη για άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σολτς - Λεμέρ: Ανάγκη για άμεση συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού ζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε κοινή συνέντευξη. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λεμέρ δήλωσαν πως είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης - ιδανικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Ο Λεμερ είπε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να καταβάλει κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 500 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2020 έως το 2022 - και όχι μέχρι το 2024, όπως προτείνουν ορισμένα κράτη μέλη.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα του ψηφιακού φόρου με φόντο την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συζητήσεις.Ο Γάλλος υπουργός είχε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τις συνομιλίες «πρόκληση», δήλωσε ότι το Παρίσι θα επιβάλλει φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες είτε οι ΗΠΑ επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για το θέμα είτε όχι.

Ο Λεμέρ δήλωσε πωςείτε επιστρέψουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΟΣΑ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι, η Γαλλία θα επιβάλλει τους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών φέτος. Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με αντίποινα, μια που θεωρεί ότι η συγκεκριμένη φορολογία στοχοποιεί άδικα αμερικανικές επιχειρήσεις.