7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Σοϊλού κατά ΗΠΑ: Όλοι ξέρουν ποιoς ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα

Σοϊλού κατά ΗΠΑ: Όλοι ξέρουν ποιoς ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα
APimages

Την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον, ο  Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, την ευθύνη για το οποίο η Άγκυρα έχει επιρρίψει στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε. «Σήμερα, όσοι επιτίθενται στον πρόεδρό μας κρατούν τον δράστη της 15ης Ιουλίου στη χώρα τους», είπε. «Ήταν εντολές των ΗΠΑ. Όλοι το ξέρουμε αυτό» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στο TRT World.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν απέναντι στον εβραϊκό λαό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, σε ανακοίνωσή του.

Ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης κατά τη διάρκεια της 18ετούς παραμονής του στην εξουσία ως πρωθυπουργού ή προέδρου της Τουρκίας, έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για «τρομοκρατία» απέναντι στους Παλαιστίνιους. Τη Δευτέρα, καταφέρθηκε σφόδρα εναντίον των Ισραηλινών ηγετών για τα πλήγματα που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 10 Μαΐου στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι δολοφόνοι, σε τέτοιο σημείο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας 5 ή 6 ετών», δήλωσε, προσθέτοντας: «Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν».

H Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Αγκύρας.

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.