Societe Generale: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι «ανάρπαστα» στις αγορές

Societe Generale: Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι «ανάρπαστα» στις αγορές

Ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα δίνει η Societe Generale σε νέο της report, σύμφωνα με το οποίο η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτω από 0,6%, ενώ προσφέρουν κέρδος 120% την τελευταία πενταετία. Την ίδια στιγμή αυτά αποτελούν μια σταθερή και επικερδής επιλογή για τους επενδυτές.Επίσης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα  εταιρικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν 24% φέτος, 15% το 2022 και 10% το 2023.

Σύμφωνα με την Societe τα ελληνικά ομόλογα απέχουν από την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμβάλλει στην ελκυστική τους απόδοση.  Το report συγκρίνει μετοχές και ομόλογα με βάση την επενδυτική τους ελκυστικότητα και καταλήγει στο συμπέρασμα πως διεθνώς οι μετοχές είναι πιο φθηνές και ελκυστικότερες από τα κρατικά ομόλογα. 

Αντιθέτως, στην Ελλάδα τα ομόλογα παραμένουν πιο φθηνή επιλογή, ωστόσο παρατηρείται πως σταθερά η ψαλίδα κλείνει τα τελευταία χρόνια. Το risk premium των μετοχών διαμορφώνεται σήμερα στο 2% περίπου και είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 0,7%.

Η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας διεθνώς αποτυπώνεται και στην εκτίμηση της Societe πως τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν 24% φέτος, 15% το 2022 και 10% το 2023.

Η έκθεση της Societe έρχεται λίγο καιρό μετά την ανάλυση της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία η αναθεώρηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες και το guidance που αυτή δίνει για τα επιτόκια δεν αλλάζουν ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των ομολόγων της ευρωζώνης. Ο οίκος εκτιμά πως η στρατηγική της ΕΚΤ αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια και να μειώσουν τα spreads της περιφέρειας σε χαμηλά επίπεδα.  

Σημειώνεται πως η χώρα μας δανείζεται με καλύτερους όρους από άλλες χώρες της περιφέρειας. Χαρακτηριστικά το κόστος δανεισμού της Ιταλίας για το εικοσαετές φτάνει το 1,334% και  για το τριακονταετές το 1,642%