8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Σοβαρό επεισόδιο Ακάρ - Ελλήνων βουλευτών: Ζήτησε αποστρατικοποίηση, πάρτε πίσω το casus belli του είπαν

Σοβαρό επεισόδιο Ακάρ - Ελλήνων βουλευτών: Ζήτησε αποστρατικοποίηση, πάρτε πίσω το casus belli του είπαν

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Έλληνες βουλευτές και τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, όταν ο τελευταίος έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κατηγόρησε για υπόθαλψη τρομοκρατίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής κοινοβουλευτικής συνέλευση του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. «Πάρτε πίσω το casus belli του απάντησαν» οι Έλληνες βουλευτές.

Σύμφωνα με το TRΤ Haber ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» για να υποστηρίξει ότι «η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Σφαγές και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το 1974» και πως η χώρα του «ξεκίνησε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974» και πως από τότε το νότιο και το βόρειο τμήμα «ζούνε με ηρεμία και ειρήνη»

Οι Έλληνες βουλευτές του ανταπάντησαν ότι «δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο» και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, ότι «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών», ενώ επισήμαναν πως «η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά».

«Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Datça, Didim και Dalaman» ισχυρίστηκε ο Ακάρ και κατηγόρησε την Ελλάδα πως «παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας από τόσα χιλιόμετρα μακριά» για να προσθέσει: «Σας απαντήσαμε στις 28 Απριλίου».

Οι Έλληνες βουλευτές απέρριψαν κατηγορηματικά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του και υπογράμμισαν στους παρευρισκόμενους ότι δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, που είναι εν ισχύ, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο θέμα της τρομοκρατίας ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Μην πείτε όχι. Όλοι γνωρίζουν το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Ομοίως, στη Σουηδία, τα μέλη του PKK/YPG κάνουν τα πάντα. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε

Σε αυτήν την κατηγορία υπόθαλψης της τρομοκρατίας οι Έλληνες βουλευτές του ανταπάντησαν ότι η χώρα μας την καταπολεμά και πως δεν υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσες τρομοκρατών, όπως ισχυρίζεται.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας έφυγε εκνευρισμένος από την αίθουσα, όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση, λέγοντας ότι δεν θέλω να ακούσω άλλα από τους Έλληνες»...

Νωρίτερα και πριν ξεσπάσει η κόντρα, ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνιζε επανειλημμένα ότι η λύση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, ο Ακάρ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Το πρώτο είναι οι συναντήσεις διαβούλευσης, η άλλη είναι οι διαδικασίες διαχωρισμού και η τρίτη οι συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Και συνέχισε: «Εμείς δίνουν σημασία στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα μελετήσουν λεπτομερώς. Οι πρώτες τρεις συναντήσεις έγιναν. Δηλώσαμε ότι περιμέναμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, δεν λάβαμε απαντήστε για δύο χρόνια. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο σας όταν επιστρέψετε, Ας βρούμε μαζί λύσεις στα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα».

Τι δήλωσε για το περιστατικό o Σπήλιος Λιβανός

Στο επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο Σπήλιος Λιβανός.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι καταπατά το διεθνές δίκαιο και πως εκπαιδεύει τρομοκράτες. Επίσης, ότι η Ελλάδα διέκοψε τον διάλογο ενώ η Τουρκία θέλει δήθεν να τον συνεχίσει.

Οι Έλληνες Βουλευτές του απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πατεί σε δυο βάρκες, διατηρεί το casus belli, για γαλάζια πατρίδα ενώ διατηρεί τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

Ο Σπ. Λιβανός επιβεβαίωσε ότι ο Ακάρ αφού ανταπάντησε στα Τουρκικά χάνοντας τα λόγια και την ψυχραιμία του στη συνεχεία αποχώρησε επικαλούμενους φόρτο εργασίας.