7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Bloomberg: Σοβαρό ενδεχόμενο το χρέος της Ιταλίας να καταστεί μη διαχειρίσιμο

Σοβαρό ενδεχόμενο το χρέος της Ιταλίας να καταστεί μη διαχειρίσιμο

Τα χρέη της Ιταλίας ενδέχεται να διατρέχουν τον κίνδυνο να μην είναι διαχειρίσιμα αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg Economics το οποίο επισημαίνει ότι εάν η ζημία στην ιταλική οικονομία παραταθεί, η χαμηλή ανάπτυξη και η έκρηξη των κρατικών δαπανών πιθανόν να οδηγήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ πολύ άνω του 150%. Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι επενδυτές δείχνουν νευρικότητα».

Η Ιταλία, αρχικό επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη έχει πληγεί σοβαρότατα σε οικονομικό επίπεδο από τις επιπτώσεις του δίμηνου lockdown. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 9,5% φέτος, ενώ το Bloomberg Economics, αναμένει ύφεση της τάξης του 13%.

Εάν ξεπεράσει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 150% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος «θα ενίσχυε την άποψη ότι η Ιταλία θα χρειαστεί δημοσιονομική ενίσχυση από πλευράς Ε.Ε. ή, σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και αναδιάρθρωση χρέους», σημειώνει.

«Οι θλιβερές οικονομικές επιδόσεις της Ιταλίας, οι οποίες αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς οι ηγέτες της χώρας παλεύουν με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, θέτουν την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της σε σοβαρή αμφιβολία», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής για την Ευρωζώνη του Bloomberg Economics.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ «δεν μπορεί να πετύχει περισσότερα», σύμφωνα με τον Πάουελ. «Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν ένα πρόγραμμα διάσωσης ή θα αφήσουν την Ιταλία να χρεοκοπήσει», επισημαίνει και καταλήγει: «Εάν αποφασίσουν το δεύτερο, η αναδιάρθρωση χρέους για την Ιταλία θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη».