Σμυρλής: Στόχος μας ο συντονισμός των υπουργείων για τη διευκόλυνση του εμπορίου

Σμυρλής: Στόχος μας ο συντονισμός των υπουργείων για τη διευκόλυνση του εμπορίου

Τη σημασία του συντονισμού των δράσεων που απαιτούνται για τη διευκόλυνση του εμπορίου, ώστε αυτό να διενεργείται με ταχύτητα, προβλεψιμότητα και κατά τον πλέον οικονομικό τρόπο, τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής στη 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Διευκόλυνσης Εμπορίου, την οποία συγκάλεσε σήμερα ο ίδιος, ως συντονιστής.

Ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι ο στόχος του συντονισμού μπορεί να επιτευχθεί με την επιτάχυνση, την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση όλων των προ-τελωνειακών και τελωνειακών διαδικασιών, μέσω της συντονισμένης συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών από όλα τα υπουργεία.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε, επίσης, ότι κύρια επιδίωξη σε πρώτη φάση είναι η διαμόρφωση ενός Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης Εμπορίου με συγκεκριμένες δράσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα εκπόνησης τους. Προς αυτό το σκοπό, αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση, εντός του μήνα, Ομάδας Εργασίας Διευκόλυνσης Εμπορίου, η οποία θα καταρτίσει σχέδιο Οδικού Χάρτη, κατόπιν διαβούλευσης με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς και τους παραγωγικούς φορείς και θα το καταθέσει στην Επιτροπή.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως λόγω πανδημίας, συμμετείχαν ως μέλη της Επιτροπής, οι γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, Εμμανουήλ Μαστρομανώλης, Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης, καθώς και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής και ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.