Σλοβενία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μαριάν Σάρετς

Σλοβενία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μαριάν Σάρετς

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μάριαν Σάρετς ανακοίνωσε σήμερα αιφνιδίως την παραίτησή του, δίνοντας τέλος στην κυβέρνησή του μειοψηφίας, η οποία αποτελείτο από πέντε κόμματα, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός του συνασπισμός δεν μπορεί να προωθήσει τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

«Με αυτόν τον συνασπισμό, μ' αυτή την κατάσταση στο κοινοβούλιο, δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κόσμου, θα μπορώ να το κάνω έπειτα από εκλογές», δήλωσε ο Σάρετς κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο Σάρετς ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ότι ο υπουργός Οικονομικών Αντρέι Μπερτοντσέλι σκόπευε να παραιτηθεί λόγω των διαφορών που υπήρχαν στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής ασφάλισης.

Ο Σάρετς, πρώην ηθοποιός, εξασφάλισε 55 ψήφους σε σύνολο 90 εδρών της Εθνοσυνέλευσης στις εκλογές του 2018. Κατάφερε να σχηματίσει έναν συνασπισμό στον οποίο μετείχαν πέντε κόμματα της κεντροαριστεράς, αποκλείοντας έτσι το κόμμα του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα, το οποίο είχε καταλάβει την πρώτη θέση.

Ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ μπορεί πλέον να αρχίσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα του κοινοβουλίου για να δει αν κάποιο από αυτά είναι σε θέση να σχηματίσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό, με το κόμμα του Γιάνσα, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), να θεωρείται πιθανό να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης.