Σλοβακία: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Σλοβακία: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Μπρατισλάβας με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παρά την παραίτηση, μία ημέρα πριν, του πρωθυπουργού της χώρας Robert Fico, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η Σλοβακία κινείται σε μια κακή κατηφόρα», «Θέλουμε εκλογές», «Μια τίμια Σλοβακία για τα παιδιά μας» ή «Αφήστε τον λαό να αποφασίσει» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.

Οι πρωτεργάτες του κινήματος «Για μια τίμια Σλοβακία», το οποίο αξιώνει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Yan Kuschiak, ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις σε 34 πόλεις της Σλοβακίας και 25 πόλεις στο εξωτερικό.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού, που υπήρξε το κεντρικό αίτημα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, και η ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής Peter Pellegrini, ο οποίος προέρχεται από τους κόλπους του ίδιου πολιτικού κόμματος Smer-SD, δεν αποδυνάμωσαν τις διαδηλώσεις των επικριτών των κυβερνώντων.

«Μια παραίτηση δεν επαρκεί πλέον. Πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική ζωή. Να φύγουν! Αρκετά!» δήλωσε ένας ακτιβιστής που ανέβηκε στο βήμα, ο Philippe Vagac.

«Ήμουν εδώ την περασμένη εβδομάδα και βρίσκομαι εδώ σήμερα. Η παραίτηση του Fico δεν επαρκεί. Θέλουμε μια τίμια κυβέρνηση, όχι μια κυβέρνηση που μας λέει ψέματα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Martin Zahorski, ένας κάτοικος της Μπρατισλάβας.

Σήμερα εξάλλου, ο Pellegrini ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, στην οποία πρέπει να εκπροσωπούνται εκτός του κόμματός του Smer-SD, τα κόμματα Most-Hid (κεντροδεξιά) και SNS (εθνικιστική δεξιά).

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι μια κυβέρνηση η οποία θα διατηρήσει τον σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό» της, τόνισε ο ίδιος σε ένα δελτίο τύπου.

«Και κυρίως πιστεύω ότι θα είναι μια κυβέρνηση, η οποία θα συμβάλει στην άμβλυνση της κατάστασης στη χώρα μας».

Σύμφωνα, ωστόσο, με αναλυτές, η αντικατάσταση του Φίτσο από τον Pellegrini δεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Darko Vojinovic