Σλοβακία: Διαψεύδει τον υπουργό του ο πρωθυπουργός για τις πληρωμές του αερίου σε ρούβλια

Σλοβακία: Διαψεύδει τον υπουργό του ο πρωθυπουργός για τις πληρωμές του αερίου σε ρούβλια

Η Σλοβακία θα συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά στις πληρωμές του φυσικού αερίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, όταν ένας υπουργός δεν απέκλεισε την επιλογή πληρωμής σε ρούβλια, εάν είναι απαραίτητο, για να διατηρηθεί η ροή του φυσικού αερίου.

Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου και η Μόσχα ζήτησε την πληρωμή σε ρούβλια. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι οι εταιρείες των οποίων οι συμβάσεις προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την απαίτηση.

«Σε αυτήν την κατάσταση, η ενότητα είναι το κλειδί και επιμένουμε να σεβόμαστε τους όρους των συμβολαίων και τις πληρωμές σε ευρώ», δήλωσε ο Χέγκερ σε ανάρτησή του στο Facebook αργά την Κυριακή.

Αφορμή για το σχόλιό του Χέγκερ ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Ρίχαρντ Σούλικ που είπε ότι η χώρα θα συνεργαστεί με την Ευρώπη, αλλά ότι η Σλοβακία δεν θα μπορούσε να αποκοπεί από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και αν έπρεπε να πληρώσει σε ρούβλια.

«Το φυσικό αέριο δεν πρέπει να σταματήσει... Αν πρέπει να πληρώσουμε σε ρούβλια, τότε ας το κάνουμε», είπε ο Σούλικ σε μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, προσθέτοντας πάντως πως η χώρα θέλει μια κοινή προσέγγιση με την ΕΕ.

Η σλοβακική εταιρεία φυσικού αερίου SPP πραγματοποίησε την τελευταία της πληρωμή για φυσικό αέριο σε ευρώ. Ο Σούλικ είπε ότι η επόμενη πληρωμή θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, έχοντας χρόνο για λύση.