ΓΔ: 911,83 -8,20 (-0,89 %)

Τζίρος: 12,09 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 911,83 -8,20 (-0,89 %)

Τζίρος: 12,09 εκατ. €   RT

Σλοβακία: Άρχισε ο εμβολιασμός με το Sputnik V

Σλοβακία: Άρχισε ο εμβολιασμός με το Sputnik V
APimages

Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά την Ουγγαρία) που άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της με το ρωσικό Sputnik V, έπειτα από μήνες διενέξεων σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην, πλέον, πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς αγόρασε τον Μάρτιο το Sputnik V λέγοντας πως θα επιταχύνει τις προσπάθειες εμβολιασμού.

Η Σλοβακία με πληθυσμό 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων αγόρασε 200.000 δόσεις και εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει 2 εκατομμύρια.

Η έναρξη των εμβολιασμών με το Sputnik V καθυστέρησε πάντως εν μέσω πολιτικής κρίσης που ξέσπασε επειδή ο Μάτοβιτς συνήψε τη συμφωνία χωρίς να διαβουλευθεί με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη χρήση του εμβολίου πριν αυτό εγκριθεί από την ΕΕ.

Ο Μάτοβιτς παραιτήθηκε και η αναδομημένη κυβέρνηση έδωσε τελικά τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τη χορήγηση του Sputnik V σε αυτούς που το επιλέγουν συγκεκριμένα.

Στην Ζίλινα στη βόρεια Σλοβακία, ένα από τα οκτώ σημεία εμβολιασμού που επελέγησαν για να χορηγούν εμβόλια Sputnik V άνοιξε σήμερα και είχε περισσότερες από 600 αιτήσεις.

Το κέντρο έχει αρχική δυνατότητα περίπου 100 εμβολιασμών την ημέρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί εφόσον χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ