7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Σκυλακάκης: Στόχος η επίτευξη γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης - Μη ρεαλιστικές οι εξαγγελίες Τσίπρα

Σκυλακάκης: Στόχος η επίτευξη γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης - Μη ρεαλιστικές οι εξαγγελίες Τσίπρα
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Για την πορεία έως την ανάπτυξη του 5,9% που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σχολιάζοντας μάλιστα πως είναι δεδομένη η επίτευξή του στόχου χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «συντηρητικό» αφού τελικά μπορεί να είναι μεγαλύτερο.Όσο για όσα εξήγγειλε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως είναι «μη ρεαλιστικά» και «κενές περιεχομένου».

Πιο αναλυτικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 σημείωσε πως «το κλειδί για την επόμενη μέρα της οικονομίας είναι η επίτευξη γρήγορων ρυθμών σταθερής ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα δώσει τη δυνατότητα επιπλέον στήριξης πολιτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων», ενώ όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, ο κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα είναι στο 5,9%, ποσοστό ωστόσο που το χαρακτήρισε συντηρητικό, αφού η εκτίμησή του είναι πως τελικά μπορεί να είναι μεγαλύτερο. «Κρίσιμο εδώ είναι να δούμε τι ποσοστό από την ανάπτυξη θα είναι μόνιμο και τι θα αφορά στην επάνοδο της οικονομίας. Τα προσωρινά στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το Α΄ εξάμηνο του 2021 είχαμε επενδύσεις που έφτασαν τα 10 δισ. ευρώ, έναντι 8,5 δισ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2019, ενώ οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 16,4 δισ. ευρώ, έναντι 13,7 δισ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2019», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα όμως βρέθηκαν οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από την 85 η ΔΕΘ, με τον Αναπληρωτή Υπουργό να τονίζει πως αυτές δεν έχουν ρεαλιστικό υπόβαθρο και δεν μπορούν να υλοποιηθούν, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ισχύει για τη χώρα ρήτρα γενικής διαφυγής, η οποία δεν δίνει τη δυνατότητα να ληφθούν μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα μεγαλύτερα του 0,1 – 0,2% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα «κενές περιεχομένου». «Το χρέος της χώρας είναι μια πραγματικότητα, δεν θα φύγει, οπότε η λύση είναι να επιτύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε αυτό να γίνει διαχειρίσιμο. Δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε μόνο για μέτρα ανακούφισης και αναδιανομής, εάν δεν επιτύχουμε ανάπτυξη και δεν προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις που θα την εξασφαλίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών συνέχισε: «Τα όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας θυμίζουν το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει παλαιότερα ο ίδιος, το οποίο αποδείχθηκε μη ρεαλιστικό».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη σε σχέση με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και το εάν αυτά είναι ασφυκτικά στα κράτη-μέλη, εκτίμησε ότι θα είναι πιο ρεαλιστικά, ενώ παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι κανόνες του Μάαστριχτ ενδέχεται και να αλλάξουν προς το καλύτερο. «Αυτό ωστόσο δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά για την Ελλάδα, δεδομένου ότι εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε νοικοκυρεμένη δημοσιονομική πολιτική, αφού το χρέος μας θα είναι πάντα εκεί και εξαρτάται από τις δικές μας πολιτικές να το κρατάμε διαχειρίσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.