Σκυλακάκης: Προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Σκυλακάκης: Προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε την κοινωνία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επί του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που κατατέθηκε, με τη μορφή τροπολογίας στο συζητούμενο νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ζούμε, κυριολεκτικά, σε μια εποχή «αλλαγής παραδείγματος», η οποία απαιτεί από όλους σύνεση, λογική και ρεαλισμό: Υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε την κοινωνία, και αναγκαστικά, θα χρησιμοποιήσουμε και δημοσιονομικά εργαλεία: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι δεν θα είναι εύκολη η πορεία που έχουμε μπροστά μας. Η αλλαγή παραδείγματος και η ταχεία απεξάρτηση από το ρώσικο αέριο, σημαίνει αυξημένες τιμές ενέργειας στα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την Ευρώπη, παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν τη διαλέξαμε. Δεν διαλέξαμε εμείς να κάνουμε ένα αποτρόπαιο πόλεμο. Δεν διαλέξαμε εμείς να επιτεθούμε στις φιλελεύθερες Δημοκρατίες ούτε να τις απειλήσουμε με πυρηνικά. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα». Σημείωσε, δε, ότι «το κλειδί για να προσαρμοστούμε», είναι να έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη. «Αυτή θα είναι η λύση τα επόμενα χρόνια για να καλύψουμε τις κοινωνικές και δημοσιονομικές ανάγκες, τις ανάγκες ενός λαού που μας εμπιστεύτηκε τις τύχες του», υπογράμμισε.

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο, που έθεσε το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι τις επόμενες ημέρες «θα συζητήσουμε στη Βουλή τον τρόπο φορολόγησης των κερδών. Μια-μια εταιρεία, μια-μια ημέρα. Θα τα διαπιστώσουμε και τα θα τα φορολογήσουμε, και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση ότι, και το τελευταίο ευρώ από υπερκέρδη, θα το επιστρέψουμε στον καταναλωτή».

Προηγουμένως ο κ. Τσακαλώτος είχε πει επίσης ότι το αίτημα της κυβέρνησης για υπομονή θα πρέπει να το απευθύνει στους πολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ενέργειας και στους επαγγελματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της στην υπόθεση υπολογισμού των «ουρανοκατέβατων» κερδών λέγοντας ότι δεν είναι «εγχείριση καρδιάς» και «εάν θέλει η κυβέρνηση, να της στείλουν μερικούς φοιτητές να βοηθήσουν».

Είναι λογικό να μην μπορούν να κάνουν υπομονή οι πολίτες που τους πλήττει το ρεύμα, απάντησε ο κ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι, γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση θα παρέμβει σημαντικά. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, και η παρέμβαση θα γίνει, και προφανώς θα έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα. Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των υπερκερδών, είπε ότι δεν είναι δουλειά φοιτητών. Δεν ξέρω εάν δώσατε στον κ. Τσίπρα φοιτητές να κάνει τους υπολογισμούς του, είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αυτή η δουλειά είναι αρκετά δύσκολη. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ΡΑΕ θα τη φέρει σε πέρας με ταχύτητα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια.