8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Σκρέκας: Νέοι σταθμοί LNG σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη, 4η αποθήκη στη Ρεβυθούσα

Σκρέκας: Νέοι σταθμοί LNG σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη, 4η αποθήκη στη Ρεβυθούσα
Eurokinissi

Η δημιουργία νέων σταθμών LNG σε Κόρινθο και Αλεξανδρούπολη έχει δρομολογηθεί όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την ενημέρωση της Επιτρόπου για θέματα ενέργειας Kadri Simson των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής - Εμπορίου και Περιβάλλοντος. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι δρομολογείται «άμεσα η επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης.»

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη δημιουργία τέταρτης αποθήκης στη Ρεβυθούσα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως. Εξετάζουμε την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου».

Αναλυτικότερα, αναφερθείς στα μέτρα που θα ληφθούν για την επάρκεια ανεφοδιασμού ανέφερε ότι:

  • Δρομολογούμε άμεσα την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα με την προσθήκη μίας τέταρτης πλωτής αποθήκης.
  • Πρόκειται για μια επένδυση που μπορεί να αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης από 225.000 σε πάνω από 350.000 κ.μ. ημερησίως.
  • Εξετάζουμε την αύξηση του ρυθμού αεριοποίησης στον σταθμό της Ρεβυθούσας κατά 12% για την κάλυψη των αιχμών ζήτησης φυσικού αερίου.
  • Θωρακίζουμε ενεργειακά τη χώρα με τη δημιουργία των νέων σταθμών LNG στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη.
  • Προωθούμε την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και την υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα στην οποία θα επιδιώξουμε και συμβατότητα με το υδρογόνο.
  • Εξετάζουμε την αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
  • Η ΔΕΠΑ είναι σε ετοιμότητα για την παραγγελία πρόσθετων φορτίων LNG εφόσον χρειαστεί.
  • Η ΔΕΗ έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για την εξόρυξη λιγνίτη και τη διαθεσιμότητά του στις αυλές των εργοστασίων.
  • Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.

Την ίσια στιγμή, ο υπουργός, υπογράμμισε ότι «ο αποτρόπαιος πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εκτός των άλλων ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά για την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη. Να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και την απεξάρτησή μας από όσους νομίζουν είτε ότι μπορεί να μας εκβιάζουν, είτε να μας κάνουν να ανεχθούμε τέτοιες παράνομες και καταδικαστέες συμπεριφορές. Η κοινή μας στάση καταδεικνύει πόσο λάθος έκανε η Ρωσία».

Σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση ορθώνει μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και διλήμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ως προς τις επιλογές, τις λύσεις του χρόνου και τις επιπτώσεις για να προστατεύσουμε τις εθνικές οικονομίες, τις επιχειρήσεις και πρωτίστως τους πολίτες μας».

Όλοι, είπε ο κ. Σκρέκας «θα συμφωνήσουμε πως η κρίση γίνεται ευκαιρία, μόνο εάν μας ωθεί να αλλάξουμε και δεν μας παραλύει. Για την στρατηγική αυτονομία, η Ευρώπη πρέπει να κάνει τώρα πρόσθετα βήματα με τόλμη, ρεαλισμό και ταχύτητα. Χρειαζόμαστε τώρα αυτή την αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε με ασφάλεια αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ο υπουργός, ανάφερε στην Επίτροπο πως εάν και η χώρα μας «κινήθηκε μέχρι τώρα με άμεσα αντανακλαστικά, αξιολογώντας πολυδιάστατες λύσεις μέσα σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικά ασαφές διεθνές περιβάλλον, εάν και η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη έχει διαθέσει μέχρι τώρα 2,5 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ επιπλέον 800 εκατ. ευρώ για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αυτό δεν είναι αρκετό. Το μέγεθος της κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες των χωρών - μελών της ΕΕ και απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να συμβαδίσουμε με τον χρόνο των εξελίξεων, τώρα, πριν να είναι αργά».

Υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέβαλε μια ολοκληρωμένη δέσμη κομβικών σημείων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας. Όπως και ότι και ο ίδιος, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έχει υποβάλλει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων από τις δημοπρασίες του διοξειδίου του άνθρακα, ώστε με δίκαιους όρους να αμβλύνουμε άμεσα τις επιπτώσεις από την έκρηξη των ενεργειακών τιμών.

Χρειάζεται, είπε ο κ. Σκρέκας «να αθροίσουμε τώρα δυνάμεις και ιδέες, να εμπεδώσουμε αίσθημα ασφάλειας και να διασφαλίσουμε συνθήκες προόδου στους πολίτες μας». Πρόσθεσε πως «κανείς δεν αμφισβητεί πως το REPowerEU για την απεξάρτηση από τα ορυκτά ρωσικά καύσιμα είναι ένα δυναμικό και φιλόδοξο σχέδιο και οι αλλαγές είναι σημαντικές, αλλά είναι χρήσιμο η ΕΕ να δημιουργήσει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και εργαλεία ώστε εκτός των άλλων να περιορίσει τα κόστη που απορρέουν, όπως τις επιπρόσθετες υποδομές LNG που απαιτούνται, την υποχρέωση της αποθήκευσης του φυσικού αερίου, την ανάπτυξη υποδομών υπόγειας αποθήκευσης».

Στόχος είναι η μετάβαση σε ένα πράσινο μίγμα, τις ΑΠΕ να εισφέρουν το 70% στο σύνολο της ηλεκτρικής μας κατανάλωσης έως το 2030. Στην κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα καταθέτουμε το νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλοποίηση της δανειοδότησης των ΑΠΕ, ώστε από 5 χρόνια που απαιτούνται σήμερα αυτή να γίνεται σε 14 μήνες. Αποκρυσταλλώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας που θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των τιμών και θα ενισχύει την επάρκεια των δικτύων μας. Το φθινόπωρο σκοπεύουμε να διεξάγουμε τους πρώτους διαγωνισμούς για έργα εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες.

Παράλληλα επενδύουμε ενεργά στα δίκτυά μας, δημιουργώντας έναν επιπλέον ηλεκτρικό χώρο των 5 GWatt την επόμενη 5ετία. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και ολοκληρώνουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. Εισάγουμε έως τον Ιούνιο, το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά. Διαθέτουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ωριμάζουμε τη συνεργασία με τους δήμους που θα εξασφαλίσουν πράσινη ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διπλασιάζουμε τις ενεργειακές μας διασυνδέσεις όπως με την Αίγυπτο, την Ιταλία, τους βόρειους γείτονές μας, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μεταρρυθμίζουμε και τη χονδρεμπορική αγορά. Για τα νησιά επεξεργαζόμαστε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδότηση για την πράσινη ενέργεια και υποδομές. Στηρίζουμε τους πολίτες μας σε όλη τη χώρα με έναν εξειδικευμένο στρατηγικό σχεδιασμό.