7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Σκρέκας: Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να αντέξει το σύστημα ενέργειας 

Σκρέκας: Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για να αντέξει το σύστημα ενέργειας 
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας προκειμένου να αντέξει το σύστημα ενέργειας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας. «Έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια. Έχουμε εφεδρείες» σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

«Έχουμε μελετήσει πάνω από 40 σενάρια, ακόμα και πολύ απίθανα σενάρια ώστε να έχουμε μετρά άμυνας αρκετό καιρό πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα» πρόσθεσε ενώ επισήμανε ότι δεν έχουν αποσυρθεί οι λιγνιτικές μονάδες καθώς θα αποσυρθούν στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι το δίκτυο πιέζεται. «Είχαμε χθες ρεκόρ ζήτησης, ξεπεράσαμε το ρεκόρ του 2007 σε επίπεδα προ κρίσης με πρωτοφανή καύσωνα».

Ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι λείπουν νέες μονάδες από το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, προσθέτοντας πως κατασκευάζεται ήδη μια μονάδα φυσικού αερίου 800MW στη Βοιωτία καθώς και άλλες. 

«Δεν είναι σωστό ότι πάμε σε αύξηση 70% στο ρεύμα της ΔΕΗ» σημείωσε ο Κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ έχει ζημία για κάθε μεγαβατώρα από λιγνίτη που πουλά. «Δημιουργούμε ανταγωνιστική αγορά για την επιλογή του κατάλληλου προμηθευτή ενεργείας από τον πολίτη» συμπλήρωσε.  «Έχουμε σχεδιάσει φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μέχρι το 2030», συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας.