7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Σκρέκας: Δεν αποκλείονται αυξήσεις στο ρεύμα - 100 εκατ. ευρώ για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

Σκρέκας: Δεν αποκλείονται αυξήσεις στο ρεύμα - 100 εκατ. ευρώ για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών

 «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι «μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους». Παράλληλα ανακοίνωσε κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για ευαίσθητα νοικοκυριά που θα πληγούν από το ράλι αυξήσεων που προκαλεί η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν.

Μιλώντας στον Ant1 ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου προκειμένου να αποτραπούν οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις, ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η ΡΑΕ έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν το 35% της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές».

Συμπλήρωσε ακόμη πως το υπουργείο, αρκετούς μήνες πριν, είχε ανακοινώσει ότι θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.

Υπογράμμισε εξάλλου, ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας, αυτήν την στιγμή δεν είναι φθηνό, «διότι ο λιγνίτης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, επιβαρύνεται με το κόστος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα». «Προωθούμε και επιταχύνουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά, προχωρούμε τις μεγάλες διασυνδέσεις με την Κρήτη και την Ρόδο, καθώς θα ελαφρυνθεί το κόστος για όλους τους καταναλωτές κατά 400-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο», κατέληξε.

Σε σχέση με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ύψους 630 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα είναι πιο αποδοτικό, πιο δίκαιο και πιο κοινωνικό και αποσκοπεί στην αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με κριτήρια προτεραιοποίησης, που περιλαμβάνουν μοριοδότηση για οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και ξεχωριστό πρόγραμμα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ