7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Β. Κοντοζαμάνης για ακαταδίωκτο: Σκοπός μας η θωράκιση των μελών της επιτροπής ειδικών

Σκοπός μας η θωράκιση των μελών της επιτροπής ειδικών

Οφείλουμε να θωρακίσουμε τα μέλη της Επιτροπής των ειδικών για την πανδημία από πρόσωπα τα οποία είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων και δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της, δήλωσε ο αναπληρωτής  υπουργός  Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των μελών της.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, σχετικά  με το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας «οφείλουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ευθυκρισία και ανεξαρτησία των μελών  της επιτροπής τα οποία πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα  και ανεπηρέαστα και να εισηγούνται αναλόγως».

«Η ρύθμιση αυτή έχει να κάνει με τους θεσμούς, με το θεσμό και όχι με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα λίγο με υπευθυνότητα. Γιατί υπάρχουν και άλλα όργανα στο Δημόσιο τα οποία λειτουργούν υπό ανάλογες ρυθμίσεις. Να θυμίσω μόνο ότι η ίδια η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το 2016 είχε θεσπίσει το ανεύθυνο για τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του ντόπινγκ», ανέφερε κατά την ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη «η διατύπωση επιστημονικών απόψεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα δίωξης».

Σχετικά με την αστική ευθύνη των γιατρών, ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες και σημείωσε ότι οι γιατροί δεν ευθύνονται έναντι τρίτων κάνοντας λόγο για «κινδυνολογία και δημιουργία εντυπώσεων». Πρόσθεσε ακόμα ότι εφόσον παραστεί ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης ο νομοθέτης θα καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει.

Νωρίτερα στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη η οποία επισήμανε πως τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να φοβούνται για μηνύσεις και υπογράμμισε πως δεν ασκούν διοίκηση για να είναι υπόλογα σε ποινικές διώξεις.