«Σκληρούς όρους» θέτει ο Τζόνσον για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ

«Σκληρούς όρους» θέτει ο Τζόνσον για να διαπραγματευτεί με την ΕΕ

Τους όρους με τους οποίους σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ την μελλοντική εμπορική σχέση της Βρετανίας γνωστοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ο οποίος υποστήριξε ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τους «Ευρωπαϊκούς κανόνες» σε όλους τους τομείς. 

Στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Τζόνσον είπε «Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, θέλουμε να ανοιχτούμε στον υπόλοιπο κόσμο». Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες με χώρες στις οποίες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Βρετανία είχε γυρίσει την πλάτη εδώ και χρόνια». Ξεκαθάρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) δεν θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας.

Αναφορικά με την μελλοντική σχέση με την ΕΕ, η οποία αναμένεται σύντομα να τεθεί επί τάπητος, ο Τζόνσον επανέλαβε ότι επιθυμεί μια συμφωνία ανάλογη αυτής που έχει το μπλοκ με τον Καναδά. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα συνεπάγεται την αποδοχή των κανόνων της Ε.Ε. για την πολιτική ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία», ανέφερε μεταξύ άλλων. Επανέλαβε ότι επιθυμεί μια συνολική συμφωνία με την ΕΕ επί των αεροπορικών συνδέσεων και της αλιείας. Το τελευταίο είναι ένα ακανθώδες ζήτημα καθώς οι Βρετανικές αρχές αποφάσισαν να δίνουν ατομικές άδειες σε κάθε επαγγελματία αλιέα και απαγόρευσαν για ένα διάστημα την την πρόσβαση στους Γάλλους ψαράδες. Ο Τζόνσον είπε χαρακτηριστικά «Δεν προσφέρουμε καμία μακροπρόθεσμη δέσμευση στο θέμα αυτό, το ξεκαθαρίζω».

Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα είναι δυνατή η διαπραγμάτευση συμφωνίας που να καλύπτει όλους αυτούς τους τομείς σε 11 μήνες και φαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε κάποιες συμφωνίες που καλύπτουν το εμπόριο, την αλιεία και την ασφάλεια.