Σκληρό lockdown από σήμερα σε Αχαΐα - Εύβοια

Σκληρό lockdown από σήμερα σε Αχαΐα - Εύβοια

Σε αυστηρό lockdown μπαίνουν από σήμερα Αχαΐα και Εύβοια, παρατείνονται έως 22 Φεβρουαρίου τα μέτρα για Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι δήμοι Αγίου Νικολάου, Θήρας και Μυκόνου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με Αχαΐα και Εύβοια, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από σήμερα το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Αναλυτικότερα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένει ο δήμος Αγίου Νικολάου της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43.

Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο δήμος Θήρας της περιφερειακής ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34.

Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου, ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Όσον αφορά την περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, αυτή τη στιγμή έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη την περιφερειακή ενότητα ήταν 206, ενώ η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, αυτή τη στιγμή έχει 501 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Ακόμα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις «κόκκινες» περιοχές δηλαδή, τίθενται από σήμερα 13 έως τις 22 Φεβρουαρίου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων, καθώς και ο δήμος Καρπάθου. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου – «κόκκινο», βρίσκονται από σήμερα 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

- Ο δήμος Εορδαίας,  σήμερα είχε 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου, με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη για αρκετές εβδομάδες.

- Ο δήμος Θηβαίων, 67 Ενεργά κρούσματα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, είχε 67 ενεργά κρούσματα.

- Ο δήμος Τανάγρας, 54 ενεργά κρούσματα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας είχε 21 ενεργά κρούσματα.

- Ο δήμος Σπάρτης, έχει 44 ενεργά κρούσματα, όταν στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, είχε 53 ενεργά κρούσματα

- Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, αυτή τη στιγμή έχει 49 ενεργά κρούσματα ενώ την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα.

- Ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, στις 6 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.

- Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου.

- Ο δήμος Τεμπών, τα ενεργά κρούσματα είναι 23, όταν στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.

- Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου - όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το δήμο Ρεθύμνης - τα ενεργά κρούσματα ήταν 85

- Ο δήμος Καλυμνίων την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64

- ο δήμος Καρπάθου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις «κίτρινες», δηλαδή, περιοχές.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων, κατά μία εβδομάδα, έως τις 22 Φεβρουαρίου για τις περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.