Χάος για τρίτη ημέρα - Με παρέμβαση στρατού προειδοποιεί ο Τραμπ
Μινεάπολη - Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ

Χάος για τρίτη ημέρα - Με παρέμβαση στρατού προειδοποιεί ο Τραμπ

Συνεχίζονται για τρίτη μέρα τα επεισόδια στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό με τα επεισόδια στους δρόμους να κλιμακώνονται. Πυρπολήθηκαν δεκάδες κτίρια και ένα αστυνομικό τμήμα, λεηλατήθηκαν καταστήματα. Με παρέμβαση του στρατού προειδοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Ουάλτς, αποφάσισε να κινητοποιήσει την πολιτειακή Εθνοφρουρά, ενώ με ανάρτησή του στο twitter και ο Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύει ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα στείλει στρατό προκειμένου να επιβάλει την τάξη.

«Αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Μόλις μίλησα στον κυβερνήτη Τιμ Γουολτζ και του είπα ότι ο Στρατός είναι στο πλευρό του. Με την οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο όμως, όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Με δηλώσεις του ο κυβερνήτης περιέγραψε το τι συμβαίνει στη Μινεάπολη, λέγοντας ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ταραχές, λεηλασίες και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. «Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν την ασφάλεια των νόμιμων διαδηλωτών και άλλων κατοίκων στη Μινεσότα και οι πρώτοι διαδηλωτές έχουν ήδη τραυματιστεί», συμπλήρωσε.

Στις 10:30 το βράδυ ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε αστυνομικό τμήμα και του έβαλε φωτιά. Η φωτιά φαίνεται να έχει τυλίξει περίπου το μισό κτίριο, ενώ πλήθος διαδηλωτών παραμένει απέξω πανηγυρίζοντας. Η αστυνομία είχε στήσει νωρίτερα φράκτη γύρω από το τμήμα, αλλά οι διαδηλωτές κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο κτίριο και να πυρπολήσουν την πρόσοψή του, υπό τις ιαχές και της ζητωκραυγές παρισταμένων που έριχναν και πυροτεχνήματα. 

Συνολικά, η πυροσβεστική της Μινεάπολης ανέφερε 16 εμπρησμούς κτιρίων μόνο τη νύχτα της Τετάρτης.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να απομακρύνει όλο το προσωπικό προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, ενώ για να κατασιγάσει τις αντιδράσεις γνωστοποίησε ότι η αστυνομία αποφάσισε την απομάκρυνση του αστυνομικού που προκάλεσε με το γόνατό του ασφυξία στον Φλόιντ, καθώς και άλλων τριών που συμμετείχαν στο επεισόδιο.

Διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει λεωφορεία και έχουν διακόψει την κυκλοφορία και έχουν πετάξει μπουκάλια σε αξιωματικούς, είπε. Η αστυνομία κάνει λόγο επίσης για υπερβολικές ζημιές σε οχήματα και κτίρια.


Παρόμοια η κατάσταση και στη Νέα Υόρκη όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Έγιναν μάλιστα τουλάχιστον 30 συλλήψεις στην περιοχή του Μανχάταν, καθώς διαδηλωτές πετούσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, με έναν να τραυματίζεται. Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βίαιες ταραχές ξέσπασαν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Κεντάκι, όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί και υπάρχουν αναφορές για επτά θύματα. 

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: «Φλέγεται» η Μινεάπολις - Εκτεταμένα επεισόδια, καλείται η εθνοφρουρά

Σάλος στις ΗΠΑ μετά το θάνατο Αφροαμερικάνου από αστυνομική βία