8ος χρόνος, ημέρα 2270η
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Σκέρτσος: 9 στους 10 θανάτους είναι άνω των 60 ετών, 8 στους 10 ανεμβολίαστοι

Σκέρτσος: 9 στους 10 θανάτους είναι άνω των 60 ετών, 8 στους 10 ανεμβολίαστοι

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην ελαχιστοποίηση των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και τα συστήματα υγείας δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα, επισημαίνει σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών, τονίζοντας ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι.

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας παραθέτει τα στοιχεία από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και υπογραμμίζει πως «η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους πιο ευάλωτους στον κορονοϊό είναι η ύστατη πράξη ευθύνης, προστασίας και δικαιοσύνης».

«Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, είναι όμως η σωστή και αναγκαία απόφαση για το καλό όλων μας και καθενός ξεχωριστά», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην ελαχιστοποίηση των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και τα συστήματα υγείας δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα.

Αποδεικνύεται καθημερινά από το πόσο πιο ήπια περνούν το 4ο κύμα της πανδημίας οι χώρες που έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, στους πολίτες άνω των 60 ετών. Αποδεικνύεται από τις ανθρώπινες ζωές που σώζονται καθημερινά σε αυτές τις χώρες.

Τα στοιχεία των νοσηλειών και των θανάτων σε αυτές τις χώρες είναι καταλυτικά:

Πορτογαλία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 99,5%

Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 80

Ημερήσιοι θάνατοι 13

Δανία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 99,1%

Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 47

Ημερήσιοι θάνατοι 10

Σουηδία

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 93,1%

Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 32

Ημερήσιοι θάνατοι 5

Ελλάδα

Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 83%

Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID 657

Ημερήσιοι θάνατοι 92

Έως σήμερα, η σημαντική αύξηση νέων ραντεβού εμβολιασμού που είδαμε να συμβαίνει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τον τελευταίο μήνα, της τάξης του 5-15%, δεν αντανακλάται στον επιθυμητό βαθμό στην πιο ευάλωτη εξ αυτών, δηλαδή στους πολίτες άνω των 60 ετών (αύξηση 3%).

Ενώ γνωρίζουμε καλά, πλέον, ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, το 17% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένει ανεμβολίαστο προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.

Η έλλειψη εμβολιαστικής θωράκισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού οδηγεί στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας, στερώντας τη δυνατότητα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό να προσφέρουν αναγκαίες υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης σε ασθενείς και με άλλες σοβαρές ασθένειες.

Έχοντας εξαντλήσει, λοιπόν, κάθε προσπάθεια και μέσο πειθούς, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου. Από εκεινη την ημέρα και μετά οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση θα υπόκεινται σε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που θα χρηματοδοτεί το εθνικό σύστημα υγείας.

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό είναι η ύστατη πράξη ευθύνης, προστασίας και δικαιοσύνης. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, είναι όμως η σωστή και αναγκαία απόφαση για το καλό όλων μας και καθενός ξεχωριστά».