Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης (και) στη γερμανική κολύμβηση...

Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης (και) στη γερμανική κολύμβηση...

Μία ομαδική καταγγελία από Γερμανίδες κολυμβήτριες για σεξουαλική κακοποίηση ήταν τούτη τη φορά πολύ σημαντική για να πεταχτεί στη θάλασσα, όπως φαίνεται πως έγινε προ δεκαετίας για τον ίδιο κατηγορούμενο... Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ανοικτής θάλασσας της χώρας, Στέφαν Λουρτς, υποχρεώθηκε σε παραίτηση έπειτα από νέο «κύμα» αποκαλύψεων στο περιοδικό «Der Spiegel».

Οι κατηγορίες των αθλητριών κάνουν λόγο για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση, αλλά και για ψυχολογική χειραγώγηση και εκφοβισμό... Το «Der Spiegel» ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία κολύμβησης, ο Λουρτς υπέβαλε την παραίτησή του, αν και αρνείται κάθε κατηγορία». Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει ότι «από το παρελθόν υπήρξαν εις βάρος του ενδείξεις και του έχει επιτραπεί παραδόξως να συνεχίζει στο πόστο του».

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν αποστολή ερωτικών μηνυμάτων και φωτογραφιών στα κινητά ανήλικων αθλητών και αφηγούνται τις φερόμενες άσεμνες πράξεις του. Δημοσιογράφοι του «Der Spiegel» τονίζουν ότι εκτός από τις συνομιλίες με τις πέντε αθλήτριες – οι οποίες προτίμησαν για τα ΜΜΕ να διατηρήσουν την ανωνυμία τους – διάβασαν τα μηνύματα. Επίσης, έχουν στην κατοχή τους εξιστόρηση από τις κοπέλες για περιστατικά στα οποία ο Λουρτς τις άγγιζε στο στήθος και τα γεννητικά όργανα, ενώ αυνανιζόταν...

Μετά την τελευταία δημοσιογραφική έρευνα και τις νέες μαρτυρίες, ο προπονητής τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μέχρι νεωτέρας, όπως επισήμανε η ομοσπονδία. Λίγο αργότερα, πάντως, ο Λουρτς αποφάσισε να παραιτηθεί. Ο Γερμανός προπονητής είχε συνεργαστεί με δεκάδες κολυμβητές που έφτασαν ως το βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων και παγκόσμιων πρωταθλημάτων. Το 2011, πάντως, είχε αρχίσει έρευνα έπειτα από κατηγορίες για βιασμό από μία 15χρονη, αλλά το θύμα απέσυρε στη συνέχεια τις κατηγορίες.