Σιμόν και Μοράτα, «δαίμονες» και «άγγελοι»

Σιμόν και Μοράτα, «δαίμονες» και «άγγελοι»

Προτού καν κλωτσήσει μπάλα η Ισπανία στο EURO, τα ΜΜΕ της χώρας είχαν βγάλει κιόλας το συμπέρασμά τους. Τα είχαν δει όλα να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια τους. «Η ομάδα του Λουΐς Ενρίκε τα κάνει όλα καλά σε όλα τα σημεία του γηπέδου εκτός από τις δύο περιοχές», ανέφεραν. Αυτομάτως έβαζαν στο στόχαστρο τον τερματοφύλακα Ουνάι Σιμόν και τον σέντερ φορ Αλβαρο Μοράτα. Η μπάλα, όμως, κύλησε και φάνηκε να δικαιώνει τους παρατηρητές. Από προβλήματα έγιναν κάτι χειρότερο: «δαίμονες». Ιδίως στην κανονική διάρκεια του ματς με την Κροατία. Στην παράταση του ίδιου ματς μεταμορφώθηκαν σε «αγγέλους» που έσωσαν τη «Λα Ρόχα» και την οδήγησαν στο τελικό 5-3.

Οι Ισπανοί έχουν σημαντικό πρόβλημα να αποκωδικοποιήσουν τον προπονητή Λουΐς Ενρίκε. Θεωρούν πως έχει πολλές εμμονές και δεν καταλαβαίνουν τις επιλογές του. Ναι, οι καλύτεροι τερματοφύλακες των πρώτων έξι της βαθμολογίας της LaLiga είναι ξένοι και ναι οι δύο από τους τρεις στην αποστολή για το EURO παίζουν στην Premier League, αλλά ο ένας είναι ο Νταβίδ Δε Χέα. Οπότε γιατί παίζει ο Ουνάι Σιμόν της Αθλέτικ Μπιλμπάο; «Λόγω προσωπικότητας», έλεγε ο κόουτς και δεν τον έπαιρναν στα σοβαρά.

Ο Σιμόν από χθες βρίσκεται σε δύο λίστες τερματοφυλάκων της Ισπανίας: εκείνη με τα μεγάλα λάθη όπου φιγουράρουν δύο άλλοι Βάσκοι – ο Αρκονάδα για το γκολ του Πλατινί στον τελικό του EURO του 1984 κι ο Θουμπιθαρέτα για το γκολ κόντρα στη Νιγηρία στο Μουντιάλ του 1998. Χάνοντας το κοντρόλ στην επιστροφή από τα 45 μέτρα του Πέδρι, σε μια απλή πάσα χωρίς δύναμη, έγινε κι αυτός ένας από τους πρωταγωνιστές των χειρότερων στιγμών της «Λα Ρόχα». Οταν σταμάτησε όμως το εξ επαφής σουτ του Κράμαριτς στην παράταση έγινε ο διάδοχος του «Αγίου» Ικερ Κασίγιας με τις επεμβάσεις – θαύματα. «Ο Ουνάι έδωσε ένα μάθημα στους συμπαίκτες του και σ' όλους τους συναθλητές του. Εκανε το λάθος, αλλά δεν σταμάτησε να παίζει με τα πόδια έτσι όπως του ζητάμε», τόνισε ο Λουΐς Ενρίκε.

Την ίδια εμπιστοσύνη δείχνει και στον Αλβαρο Μοράτα. «Αυτός είναι ο σέντερ φορ μου», λέει. Ο επιθετικός της Γιουβέντους του έδωσε αφορμές για να τον βγάλει εκτός 11άδας μετά από κάθε ένα από τα παιχνίδια της Ισπανίας στη φάση των ομίλων όπου έχασε σημαντικές ευκαιρίες. Τα χειρότερα φοβήθηκαν οι Ισπανοί όταν αστόχησε από κοντά στα πρώτα λεπτά του ματς με την Κροατία. Στην παράταση, όμως, έκανε το 4-3 που έκρινε το ματς. Μια δικαίωση και μια χαρά για την οικογένειά του που πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα, λαμβάνοντας απειλές και υβριστικά μηνύματα. «Πρέπει να ασχοληθεί η αστυνομία μ' αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κόουτς. Αυτή την εμπιστοσύνη ξεπλήρωσε ο Μοράτα κάνοντας ακόμη και τους πλακατζήδες της εξέδρας να πανηγυρίσουν. Μετά το γκολ ένας οπαδός κουνούσε εκστασιασμένος μια πινακίδα που έλεγε: «Μοράτα, ούτε εγώ τα βάζω». Ο Μοράτα, όμως, το έβαλε. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παιδί και δεν υπάρχουν πολλοί στράικερ που να δίνουν τόσα πολλά στις ομάδες τους, ενώ υπομένουν τόσα πολλά εκτός αγωνιστικού χώρου», δήλωσε ο τεχνικός. Με τον Σιμόν και τον Μοράτα να αλλάζουν στάτους και την Ελβετία στον ορίζοντα, γύρισε κι ο τροχός: «τώρα όλη η χώρα ονειρεύεται», έγραψε η ισπανική εφημερίδα MARCA.