Σήμερα το Δώρο Χριστουγέννων για εργαζόμενους σε αναστολή - Πώς υπολογίζεται

Σήμερα το Δώρο Χριστουγέννων για εργαζόμενους σε αναστολή - Πώς υπολογίζεται

Σήμερα πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1.060.434 εργαζομένων, οι οποίοι βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Μάιο ως σήμερα, περίπου 153 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Τόσο οι επιχειρήσεις, που κατέβασαν ρολά λόγω lockdown, καθώς και οι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, καταβάλλουν το επίδομα Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1/5/2020 έως 31/12/2020.

Το ποσό του επιδόματος, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος, δηλαδή επί των 534 ευρώ για όλους τους μήνες, εκτός του Νοεμβρίου, όπου η αποζημίωση ειδικού σκοπού αυξήθηκε στα 800 ευρώ, με στόχο αυτή η διαφορά των 266 ευρώ να καλύψει τις απώλειες για αποδοχές ως 800 ευρώ.

Η καταβολή της αναλογίας αυτής πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω της «ΕΡΓΑΝΗΣ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων - εργαζομένων:

α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30/11, η καταβολή πραγματοποιείται έως σήμερα

β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1/12 έως 31/12, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31/1/2021.

Σημειώνεται πως, η ίδια ακριβώς διαδικασία ισχύει και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», όπου το Κράτος καλύπτει το 60% της μισθολογικής διαφοράς, που προκύπτει από τη μείωση των ωρών εργασίας.