Σήμερα το «Δεύτε λάβετε φως» με τους πιστούς στις Εκκλησίες - Όλα τα μέτρα

Σήμερα το «Δεύτε λάβετε φως» με τους πιστούς στις Εκκλησίες - Όλα τα μέτρα

Σαράντα ημέρες μετά τον επίσημο εορτασμό της Ανάστασης, οι πιστοί, απόψε το βράδυ θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν το Άγιο Φως και να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» στις εκκλησίες και όχι στα μπαλκόνια, όπως έγινε λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού.

Απόψε λοιπόν, με εγκύκλιο που εκδόθηκε με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα, Θεοχάρη, και απεστάλη σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, θα τελεστεί η Ανάσταση και οι πιστοί θα μπορούν να λάβουν το Άγιο Φως. 

«Σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου, στην Ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της εορτής του Πάσχα, θα εορταστεί από την Εκκλησία η Ανάσταση», αναφέρεται στην εγκύκλιο. Στη Μητρόπολη της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία του Πάσχα. Μάλιστα, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μάλιστα, η Αρχιεπισκοπή στη σχετική εγκύκλιο προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό, προκειμένου να «δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Οι πιστοί λοιπόν μπορεί να προσέλθουν σήμερα στους ναούς για τον εορτασμό της Αναστάσεως, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκονται μέχρι τις 5 Ιουνίου τα ειδικά μέτρα για τον κορωνοϊό που ισχύουν για τις εκκλησίες.

Συγκεκριμένα, για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα, τα οποία οφείλουν να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Ακόμη, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπεύθυνων συναντήσεων.