Σήμερα στην Ολομέλεια ο εκλογικός νόμος

Σήμερα στην Ολομέλεια ο εκλογικός νόμος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί αύριο. Πλην της Νέας Δημοκρατία και της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν το νέο εκλογικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι από την στιγμή που δεν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, αυτό θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εξού κιόλας η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών στη λήξη της τετραετίες. Κι αυτό διότι από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με την απλή αναλογική (που έφερε και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ) δύσκολα κάποιο κόμμα ή έστω συνασπισμός κομμάτων θα καταφέρει να δημιουργήσει κυβέρνηση με παραπάνω από 151 βουλευτές.

Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου εκλογικού νόμου που ψηφίζεται

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα.  Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Όμως αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε αφού ισχυρίζεται πως είναι κόμμα εξουσίας, να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής και να στηρίξει τον νέο εκλογικό νόμο. Φαίνεται όμως πως δεν πιστεύει πως στις επόμενες εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα.

Τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου είναι:

-Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

-Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)

-Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).

-Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυβέρνηση «όταν ο νόμος προβλέπει bonus 50 εδρών για ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 40% του συνόλου των ψήφων δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό παίρνει 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική. Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα,  του περασμένου Ιουλίου, η Ν.Δ. δεν πήρε 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική, αλλά μόνο 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική.»