Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το άνοιγμα της οικονομίας - Πιθανή η παράταση του lockdown

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το άνοιγμα της οικονομίας - Πιθανή η παράταση του lockdown

Τα κρούσματα των εορτών, αλλά και οι εικόνες ανήμερα των Θεοφανίων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες, άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και να μην τηρούν τα μέτρα, προβληματιζουν έντονα τους ειδικούς. Τα σενάρια για παράταση του lockdown πέραν της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, είναι στο τραπέζι με μόνο βέβαιο το άνοιγμα από την επόμενη εβδομάδα των νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών σχολείων.

Σήμερα σύνεδριαζει η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να κάνει την τελική της εισήγηση προς την κυβέρνηση, ενώ το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα. 

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά ή όχι του click away, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.

Αποφάσεις για το click away

H Επιτροπή των ειδικών θα αποφασίσει σήμερα αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν την λειτουργία του λιανεμπορίου υπό την μορφή του click away από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, βάσει της πορείας των πιο πρόσφατων στοιχείων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπή αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης ωστόσο κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά της για την Παρασκευή ώστε να ενσωματωθούν και να ληφθούν υπ' όψιν αναλυτικότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας την επιστροφή της χώρας σε καθεστώς αυστηρού lockdown από τις 3/1-11/1 είχε αναφέρει πως όλες οι δραστηριότητες οι οποίες ανεστάλησαν θα επανέλθουν με το πέρας αυτής της εβδομάδας, ενώ παράλληλα τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα με την μέθοδο του click away.

Να ανοίξουν δημοτικά, νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές εισηγήθηκε η Επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ακόμη και στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε  και ο έλεγχος που θα γίνονται στους ταξιδιώτες όταν θα φτάνουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Η εισήγηση της Επιτροπής αφορά τις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, όπως οι: Δυτική Αττική (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα), οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου στην Κοζάνη, το Παλαίκαστρο του Δήμου Σητείας στο Λασίθι, η Νέδα, Αγιοχωρίου και Ήπιο του Δήμου Αρριαννών στην Ροδόπη, ο δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων στην Βοιωτία στην Κοινότητα Σπερχειάδας, ο Δήμος Μακρακώμης, στην Φθιώτιδα, η Κοινότητα Στροφής του Δήμου Αρριαννών στη Ροδόπη και η Κοινότητα Κέλλη του Δήμου Αμύνταιου στη Φλώρινα και τέλος η Κάλυμνος.

Έτσι, μετά και την ανακοίνωση ότι νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, πλέον τα συγκεκριμένα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη την επικράτεια.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα.

Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία την Παρασκευή. Επιπλέον, τονίζεται ότι την ίδια μέρα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Δερμιτζάκης: Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία

Με αυτά τα κρίσιμα δεδομένα θα αποφασίσει η Επιτροπή για το click away