8ος χρόνος, ημέρα 2271η
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Σήμερα - εκτός απροόπτου - θα ανακοινωθεί η αλλαγή στην ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στη χώρα μας. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά προφανώς και από σχετική εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πιστοποιητικό που θα λαμβάνει κανείς αφού νοσήσει από τον κορονοϊό θα διαρκεί τρεις μήνες (από τους έξι που ισχύει σήμερα) και θα δίνεται ένας μήνας περιθώριο για το εμβόλιο. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα δοθεί μία επιπλέον ώθηση στη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ελευθερία», το οποίο τις τελευταίες μέρες μοιάζει να πηγαίνει πολύ καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις εννιά το πρωί είχαν κλειστεί:

  • 167.000 ραντεβού τρίτης δόσης και
  • 22.544 πρώτης δόσης.

Από αυτά τα 9.136 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 άνω. Μέχρι σήμερα το 5,2% των 520.000 ανεμβολίαστων - έως την περασμένη Τρίτη - 60+ έχει κλείσει ραντεβού ή έχει κάνει το εμβόλιο.

Παρά το γεγονός, όπως αποτυπώνεται και στα παραπάνω στοιχεία, ότι στην ηλικιακή ομάδα των 60+ η εικόνα δεν είναι ακόμα καλή, μια και έχει εμβολιαστεί κάτι παραπάνω από το 10%, συνολικά η κατάσταση βελτιώνεται και κυρίως αποκτά ο εμβολιασμός ξανά ρυθμό.

Όπως συμφωνήθηκε και στη σύσκεψη της Δευτέρας του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες εφόσον οι συγκεκριμένοι ρυθμοί συνεχιστούν η όποια συζήτηση περί επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών «μπαίνει στο αρχείο».

«Προς το παρόν δεν κρίνεται κάτι τέτοιο απαραίτητο. Αν δούμε ότι τα υγειονομικά δεδομένα αλλάζουν, τότε θα το ξανά συζητήσουμε», τονίζει στο Liberal συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.

Όπως όλα δείχνουν και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα δεν παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα γιορταστούν φέτος με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαπίστωση, στην οποία έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου, έχουν να κάνουν οι αισιόδοξες επιστημονικές προβλέψεις που προβλέπουν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η κατάσταση θα «επιπεδοποιηθεί» και μέχρι τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί η κάμψη των κρουσμάτων. Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι ο αριθμός των θανάτων θα μειωθεί στον ίδιο χρόνο, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν απολύτως αναμενόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει κυβερνητική πηγή, εάν απαιτηθεί το επόμενο μέτρο που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους και αυτό δεν είναι άλλο από την απαγόρευση εισόδου σε ανοιχτούς χώρους σε όλους όσοι δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα "Ελευθερία". Ένα μέτρο που έχει ήδη συζητηθεί διεξοδικά, που φαίνεται όμως ότι ακόμα είμαστε μακριά από την εφαρμογή του.