Σήμερα οι ανακοινώσεις για πακέτο 500 εκατ. ευρώ στήριξης των καταναλωτών

Σήμερα οι ανακοινώσεις για πακέτο 500 εκατ. ευρώ στήριξης των καταναλωτών

Ακόμη και διπλάσια μπορεί να είναι η κρατική επιδότηση στο ρεύμα, φτάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες για μια μέση κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, από τα 9 ευρώ ακόμα και στα 18 ευρώ. Ανακοινώνεται επίσης μεγαλύτερο επίδομα για τους καταναλωτές στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν περισσότερα νοικοκυριά.

Το πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 500 εκατ ευρώ, θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Παρασκευή, στις 11:00 από τους υπ. Οικονομικών και Ενέργειας Χρ. Σταϊκούρα και Κ. Σκρέκα και από τον αν. υπ. Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν απόψε σε συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, οι Χρ Σταϊκούρας, Κ. Σκρέκας και Α. Σκέρτσος.

Εκ των 500 εκατ, τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τα 200 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης, με στόχο να καλύψουν ένα διευρυμένο επίδομα με αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να χρηματοδοτηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Τα τελευταία 24ωρα τα σχέδια των επιδοτήσεων γράφονται και σβήνονται συνεχώς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, στα 40 ευρώ ή ακόμη και στα 60 ευρώ. Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία, δηλαδή θα καλύπτει την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Ταυτόχρονα θα διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 200 εκ. ευρώ για το νέο ενιαίο επίδομα θέρμανσης, είτε απευθείας μέσω των λογαριασμών των παρόχων φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αέριου στη λιανική έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 500% περίπου.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να μην μείνει κανένας αβοήθητος». «Θα υπάρχει επιπλέον στήριξη σε ότι αφορά τις ανάγκες ενεργειακής κάλυψης των νοικοκυριών και μάλιστα με ένα πολύ ευρύ πλέγμα που θα συμπεριλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών με έναν τρόπο που θα καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανατιμήσεις», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί. Τόνισε δε ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί «ρολόι» και δε χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Όπως επισήμανε, «σύμφωνα με την Eurostat και ο Σεπτέμβριος κατέταξε την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες σε πληθωρισμό χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην τρίτη από το τέλος. Έχουμε σε μέσο όρο πληθωρισμού και τον Σεπτέμβριο τα 2/3 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μας λειτουργεί σωστά και ακόμα η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού το 2021 έχει αυξηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Μέχρι πού θα φτάσει η ενεργειακή κρίση και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας