Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Σήμερα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την άσκηση δίωξης

Σήμερα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την άσκηση δίωξης
Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όσον αφορά τις ευθύνες του στην υπόθεση Novartis. Το πόρισμα της επιτροπής κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου, προτείνοντας την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σε ειδικό δικαστήριο για οκτώ βαριά αδικήματα.

Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ειδικής επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη, δηλαδή:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαίου ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)

Η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Το τελικό κείμενο, συνολικά 895 σελίδων, περιλαμβάνει το πόρισμα των μελών της πλειοψηφίας, την πορισματική έκθεση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κείμενα συμπερασμάτων του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση δεν κατέθεσαν κείμενα συμπερασμάτων.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία η αντίστοιχη πρόταση άσκησης δίωξης για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ αδικήματα κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, αναφερόμενη στο πόρισμά της τόσο στην υπόθεση Novartis όσο και στις υποθέσεις των κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, με ειδικότερες αναφορές στη στοχοποίηση συγκεκριμένων εισαγγελέων.

Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την φαρσοκωμωδία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής. Κυρίως, είπε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών ο εντοπισμός των σάπιων μήλων μέσα στο πολιτικό προσωπικό.