8ος χρόνος, ημέρα 2269η
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022

Σήμερα η κηδεία της Φώφης Γενημματά - Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00

Σήμερα η κηδεία της Φώφης Γενημματά - Σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00
Eurokinissi

Θρηνεί ο πολιτικός κόσμος με τον χαμό της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και σύντομη νοσηλεία της στο νοσοκομείο.

Σήμερα, Τετάρτη, οικογένεια, φίλοι και πολίτες θα της πουν το τελευταίο αντίο, στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου από τις 10:00 η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ στις 14:00 θα τελεστεί η κηδεία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, και ο 17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς, θα εκφωνήσουν τον επικήδειο για τη Φ. Γεννηματά λίγο πριν πάρει τον δρόμο για την τελευταία της κατοικία, στο Α' νεκροταφείο.

Μάλιστα, η κηδεία της θα γίνει με τιμές εν ενεργεία υπουργού και έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του δήμου Αθηναίων η ταφή θα γίνει στον τάφο του πατέρας της, Γιώργου Γεννηματά, ο οποίος πριν από 27 χρόνια έχασε και εκείνος τη ζωή του από καρκίνο.

Ημέρα εθνικού πένθους

Ημέρα εθνικού πένθους για την κηδεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κηρύχθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η αυριανή μέρα, ενώ μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Δύσκολες ώρες περνά η οικογένεια της προέδρου, ο σύζυγος και τα τρία της παιδιά, οι οποίοι επιθυμούν αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού, στη μνήμη της Φ. Γεννηματά.

Μαύρα πανιά στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη

Στα κεντρικά γραφεία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη, από την πρώτη στιγμή της τραγικής είδησης μαύρα πανιά καλύπτουν το κτίριο ενώ μία μέρα μετά καταφθάνουν συλλυπητήρια, τηλεφωνήματα αλλά και πλήθος κόσμου προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στο γραφείο της Φ. Γεννηματά.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαουδική Αραβία σε συνομιλία του με δημοσιογράφους προανήγγειλε ότι η πολιτεία θα τιμήσει το παράδειγμα ακαταμάχητου σθένους και αδιάλειπτης προσφοράς, δίνοντας το όνομα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Η ραγδαία επιδείνωση των τελευταίων ωρών

Το ηπατικό κώμα που προκάλεσαν οι μεταστάσεις του καρκίνου νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της, ήταν η αιτία για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και ενώ νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Είχε εισέλθει στο νοσοκομείο πριν από 13 ημέρες και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα μπορέσει να λάβει εξιτήριο, τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκαν σοβαρές επιπλοκές που κατέστησαν το τελευταίο 24ωρο υποχρεωτική τη μεταφορά της στην μονάδα εντατικής. Η κατάσταση απέβη μη αναστρέψιμη και σήμερα στις 12.04 το μεσημέρι απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών.

Η Φώφη Γεννηματά είχε διαγνωστεί πρώτη φορά με όγκο στο δεξί μαστό το 2008, στο πλαίσιο ιατρικού τσεκάπ, καθώς είχε επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό - έχοντας χάσει από καρκίνο τη μητέρα της και τον πατέρα της.

Σημειώνεται πως στις 12 Οκτωβρίου, μετά από μία αδιαθεσία, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός» με ατελή ειλεό. Η αδιαθεσία την ανάγκασε να παραιτηθεί από τις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Τότε διαπιστώθηκε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της καθώς ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί. Η αρχική αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να βγει από το νοσοκομείο και να συνεχίσει την αγωγή σπίτι της έσβησε καθώς διαπιστωνόταν η ύπαρξη μεταστάσεων και φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε επιστροφή. Μάλιστα, η επιδείνωση που παρουσίασε τις τελευταίες ώρες κατέστησαν επιβεβλημένη την εισαγωγή της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παρότι τα ιατρικά ευρήματα των τελευταίων ημερών δεν ήταν αισιόδοξα για τη Φώφη Γεννηματά, εντούτοις κανείς δεν περίμενε μια τόσο ραγδαία επιδείνωση και το τόσο γρήγορο χαμό της.